måndag 29 mars 2010

Mat från grunden

Jag vill beskriva hur jag tänker om mat, så du som nyligen börjat följa bloggen vet var du har mig.

För det första - jag älskar mat, och jag tycker att mat ska tillredas med kärlek.

För det andra - du kommer inte att hitta buljongtärningar eller frysgrönsaksblandningar i mina recept! Jag tillreder maten från grunden. Orkar jag inte det så går vi på restaurang hellre än köper hem färdigmat. Men... varje regel har ju ett undantag, och därför finns det också en färdigrätt vi köper hem ibland och det är leverlåda. Det beror på två saker: barnen älskar det, och ibland tycker jag man får "fuska". Särskilt mycket efterrätter och bakverk kommer du heller inte att hitta här, det är ganska sällan vi äter sånt.

Jag tycker att kosten ska vara varierande. Men varierande kost för mig betyder absolut inte att varje måltid ska innehålla proteiner, fett och kolhydrater, eller att de ska ligga i ett visst förhållande, som t.ex. i "tallriksmodellen", som jag personligen inte tror ett dyft på. Jag äter ofta bara två av dessa på en måltid - det jämnar ju ut sig i längden, ifall man så önskar. Kolhydraterna tror jag inte man behöver till nånting.* Däremot äter jag en hel del kolhydrater genom mat som jag tycker om. Jag försöker alltså inte undvika dem, men försöker satsa på så näringsrik mat som möjligt, och stärkelse- och sockermaten har i regel minst näring, så det blir minst av det.

Jag älskar grönsaker. Man kan använda dem på så många sätt. Vi äter ofta bara grönsaker och kött på en måltid. Vi äter alla sorters inhemska grönsaker som finns att få, samt en del utländska när vår egen säsong är som fattigast (som nu), bl.a. sparris, brysselkål och blekselleri. Kött, fisk och ägg tycker jag också är både nyttigt och gott, så det blir mycket sånt.

Andra principer jag följer och tror på för hälsans skull: gärna ekologiskt (alltid ägg, ofta mjölk, kött, även grönsaker), aldrig low-fat utan istället så mycket fett som möjligt (det mättar bäst), aldrig mononatriumglutamat (E621) eller sötningsmedel, så äkta som möjligt, sällan halvfabrikat, undviker socker.

För övrigt tror jag på hemlagad mat. Jag har också en lite speciell syn på saken på så sätt att jag tror att om maten görs med kärlek och känsla så är den ännu nyttigare för dem som äter. Och så ska man vara mottaglig när man äter den - t.ex. sitta i lugn och ro, gärna med familj eller goda vänner, och inte på flygande fot. Jag ska skriva mer om detta en annan gång!

*Den som påstår att hjärnan behöver kolhydrater har kanske inte läst tillräckligt med fysiologi, för hjärnan behöver faktiskt glukos och inte kolhydrater, och ifall kosten är kolhydratfattig tillverkar levern ketoner av fett, som kroppen sedan omvandlar till glukos åt hjärnan.

4 kommentarer:

  1. Äter ni smaksatta chips? Vilka i såfall?

    SvaraRadera
  2. Hej bakformen, kiva blogg du har! Nä, vi äter inte smaksatta chips. Jag gillar inte chips särskilt mycket över huvudtaget, men mannen får ibland himo och köper hem, men alltid "klassiska". Och så gör han en dippsås till, alltid från grunden. På sistone har han iofs bytt ut chipsen mot skivad morot, rova och vitkål, han märkte att det är ännu godare, och det håller jag nog med om.

    SvaraRadera
  3. Vad använder du istf buljongtärningar? Vanliga kryddor, eller fond i nån del, eller...?

    SvaraRadera
  4. J., istället för buljongtärningar använder jag ofta hemlagad buljong (som i http://flo-food.blogspot.com/2010/03/veckans-soppa.html ) som jag kokar av beniga bitar gris, kyckling, får eller nöt, eller av fiskben och -huvud. Jag har tänkt ge buljongen ett helt eget inlägg inom kort, för det är så gott och nyttigt! Lagar jag t.ex. köttsoppa använder jag helt enkelt beniga bitar och låter koka länge. Skulle jag inte råka ha buljong att ta till så kryddar jag med olika kryddor bara, tycker det också blir gott, t.ex. nån asiatisk kryddning, eller örtkryddor. Allt beror på goda råvaror tycker jag - använder man t.ex. frysgrönsaker till en soppa så blir den garanterat inte god utan mycket extra smaksättning...

    SvaraRadera