söndag 2 maj 2010

Superfood-serien: Mandel

Jag har återupptäckt mandel. Vi äter mycket nötter, och av nån orsak har det varit mest cashew och pistasch, och ibland valnöt och hasselnöt. Mandlar har varit något vi skaffat till julglöggen, och då helst färdigskållad, för enkelhetens skull. Men - för en tid sedan råkade jag läsa om mandelns näringsinnehåll, och jag köpte mandlar hem. Med skal. Och de är ju mycket godare än de skållade! Då en hel del av smaken tycks sitta i skalet kanske också en del av näringen gör det? Jo, precis så är det. Där sitter flavonoiderna.

Det finns en del forskning om flavoinoider men det finns ännu mycket man inte vet. De spelar i alla fall en stor roll i förebyggande av cancer och inflammatoriska sjukdomar.

Mandlar innehåller rikligt med vitamin E, essentiella fettsyror, samt en del vitamin B2, vitamin K och karotenoider. Mandlar kan hjälpa till att stärka immunförsvaret tack vare sitt E-vitamin och de essentiella fettsyrorna. Dessutom kan de hjälpa förebygga åldrande, tack vare antioxidanterna. E-vitaminet skyddar mot solbränna och lindrar ärrbildning. Det finns också forskning som tyder på E-vitaminets effekt på ömma bröst vid pms. C-vitamin och selen ökar kroppens förmåga att uppta E-vitamin.

Dessutom innehåller mandlar mineralerna magnesium och mangan. Magnesium behövs för att bygga upp skelettet, där det fungerar tillsammans med kalciumet. Magnesium är också stressförebyggande samt kan lindra menskramper, muskelkramper och astma. Magnesium upptas bättre i kroppen om man samtidigt äter tillräckligt med kalcium och D-vitamin. Mangan spelar en roll i ämnesomsättningen samt i upprätthållandet av goda kolesterolvärden.

Och framför allt så är det ju mycket vettigare att äta mandlar än godis, om man blir sugen på något gott på kvällen eller som mellanmål!

(Huvudsaklig källa: Ian Marber, Super eating)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar