onsdag 12 maj 2010

Superfood-serien: Kokosolja

Kokosolja är bland det mest nyttiga fettet man kan tänka sig! Sedan jag upptäckte den för ett par år sedan har det gått åt några burkar. Jag använder det allra mest till wok, äggröra, gröt och purésoppor. Andra användningsområden är som tillsats i kokt ris, på smörgås, eller till och med i kaffet. Eller precis vad du hittar på. Kokosoljan tål upphettning utmärkt, så endast fantasin är din gräns. Många tar 2-4 matskedar om dagen.

Kokosoljan ska vara kallpressad, och du kan köpa den i hälsokostaffären eller på Internet i bl.a. 500 grams och 1000 grams glasburkar. Det silverfärgade paketet i matbutikens kallhylla ska du inte köpa, det är en annorlunda produkt. Så här ser den kokosoljan ut som jag har hemma nu: CocoVi.

Varför är det så nyttigt då? Det finns många orsaker. För det första består kokosoljan till största delen av mättat fett och är därför väldigt stabil jämfört med de flesta andra växtfetter. Men kokosoljans fettkedjor i motsats till animaliska fettkedjor medellånga, och inte långa. De är därför bättre lösliga i vatten än andra mättade fetter. Kokosfettet är dessutom flytande i kroppen, eftersom dess smältpunkt är ca 26 grader. Kokosfettet upptas väldigt snabbt och effektivt i kroppen. Det påskyndar ämnesomsättningen istället för att lagras som fett i kroppen.

Kokosoljan innehåller rikligt med laurinsyra. Samma ämne finns i bröstmjölken. Laurinsyran stärker immunförsvaret och har en antibakteriell verkan genom att den omvandlas till ett ämne som är giftigt för många virus, bakterier och svamp. Den har en skyddande effekt mot bland annat herpes simplex och influensa och kan döda parasiter i tarmen.

Man har också kunnat konstatera att intag av kokosolja har sänkt LDL-kolesterolvärden. Detta beror på oljans positiva effekt på sköldkörtelns funktion.

Koksolja kan också stimulera viktminskning hos överviktiga. Inte minst genom att den minskar sötsuget effektivt, och ökar ämnesomsättningen.

Kokosolja har visat sig ha en gynnsam effekt på minnesfunktionen hos äldre. En artikel hos Kostdoktorn beskriver ett intressant fall där en man lyckades lindra sin alzheimer med hjälp av kokosolja: LCHF och alzheimers.

Kokosolja kan användas både invärtes och utanpå kroppen! Kokosoljan är utmärkt för torr hud, t.ex. fotsulor och händer, eller som massageolja. Kokosoljan gör dessutom huden mjukare och kan fördröja åldrande i huden. Den kan hjälpa också mot eksem och psoriasis.

Huvudsakliga källor, samt här kan du läsa mer om kokosolja:
Solid Health: Varför kokosolja?
Näringsterapeuten.se: Kokosolja
Kokosolja - kallpressad medicin


(coconut picture by mconnors)

7 kommentarer:

  1. Tack Mikkan! Trevlig blogg du har förresten.

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant läsning!
    Ska genast börja använda kokosoljan.
    Dessa egenskaper var helt nya för mig.
    Kommer definitivt att följa bloggen i fortsättningen.

    SvaraRadera
  3. Hur är det med kokosmjölk då? Helt vanlig som man köper i butiken?

    SvaraRadera
  4. En näringsterapeut rekommenderade MCT-olja, men när jag läste närmare om den på http://nutricia.se/mct-olja/
    tyckte jag att det är som att gå över ån efter vatten (och betala mer för det dessutom). Är inte naturlig kallpressad kokosolja ändå det allra bästa alternativet? Hos oss går det åt ca en burk (1 kg) på två månader.

    SvaraRadera
  5. Kallpressad kokosolja är säkert värt att skaffa. Och Malin, angående kokosmjölk, det är också riktigt nyttigt, vad jag har förstått.

    SvaraRadera