söndag 9 maj 2010

Veckans klassiker: renskav

Vi satt idag och definierade en ny morsdagstradition. Övervägde att gå ut och äta, men det blev sedan så här: jag beställer en rätt, och mannen (och/eller barnen) kockar.

Eftersom vi bestämde det här först idag så fick jag beställa av det som fanns hemma, och det blev renskav. Vi hade renskavskött i frysen, men har aldrig lagat det förr.

Tid: 80/20 minuter. För 5 personer.

Själva renskavet var väldigt lätt att göra, berättade han. Vi hade två paket fruset renskav, sammanlagt 480 gram. Han började med att fräsa ett halft paket bacon i smör. Sedan mer smör, och renköttet frästes fruset i det så att han småningom söndrade det i de tunna skivorna. Baconet strimlades och lades i, så salt, peppar, 10 enbär och en flaska öl. Sedan fick det puttra för sig själv i en dryg timme! Potatismoset behöver jag kanske inte beskriva så noggrant...? Vi brukar använda till godo 1-2 dl av kokvattnet, och så lägga i lite röd mjölk och mycket smör, och så salt. Stöta för hand eller med elvisp. Där är det.

Vi grävde en grop i moset för renskavet. Färska lingon är så klart godast om det råkar vara säsong men vi serverade med lingonsylt. Det var supergott! Lagar definitivt det här på nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar