fredag 25 juni 2010

Näringsfysiologi del 1: Evolutionen

Jag tänkte börja skriva en liten serie sakinlägg om näringsfysiologi. Det baserar sig bland annat på saker jag lärt mig under kursen till Lic.kostrådgivare i Stockholm. Detta första avsnitt heter "Evolutionen", vilket ju egentligen inte är näringsfysiologi, utan närmast en introduktion till serien.

Visste du hur mänskor dör hos naturfolken? Jo, en gammal mänska blir väldigt väldigt trött, och efter några dagar somnar hon bort. Naturfolk får inte hjärt-kärlsjukdomar eller cancer. De får givetvis inte heller fetma, högt blodtryck, eller diabetes typ två heller. Inte heller lider de av kroniska sjukdomar. En annan dödsorsak som var vanligare då än nu var så klart trauma, dvs död i samband med olycksfall. Även spädbarnsdöd och död i samband med infektion är vanligare än i väst.

Visste du hur lång tid i evolutionen som vi har ätit sådan mat som vi äter idag? Vi kortar ner mänskans evolution till ett år för att åskådliggöra. Då uppstod australopithecus (Lucy) den 1 januari, och homo erectus den 19 juli. Den 14 december uppstår homo sapiens sapiens, den moderna mänskan. Den 23 december lämnar ett gäng Afrika, för att den 28 december nå Europa. På nyårsafton, den 31 december klockan 13:08 börjar mänskan bruka jorden. Klockan 23:46 börjar maten processas industriellt: metallkvarnarna uppfinns och mjölet blir vitt. Och 23:56:15, knappt fyra minuter innan tolvslaget, börjar man använda light-produkter.

Hurdan föda är mänskan anpassad till? Man kan med ganska stora vetenskapliga belägg säga att mänskan är en allätare som i huvudsak är anpassad för animalisk föda. Vår relativt korta tarm, vår sura magsäck och våra hörntänder är tydliga tecken. Under hela evolutionen har vi ätit animalisk föda, även om förhållandena har varierat i olika delar av världen. T.ex. inuiterna har levt så gott som helt på animalisk föda - fisk, sälar och harar - medan en del folk söderut har ätit betydligt mer vegetabilier. Men inget folk har varit veganer. Det finns åtta aminosyror som är essentiella för oss, vi behöver dem alltså för att överleva, och de finns bara i animalier.

Eftersom mänskan alltid ätit animalier är också naturligt, animaliskt fett vår naturliga föda. Det enda socker som är naturligt för oss är de sockerarter som finns i frukter, bär och honung, huvudsakligen fruktos, men också glukos. I dessa förekommer sockret tillsammans med fibrer och antioxidanter, och dessutom bara säsongvis. Därför är det lätt att inse att raffinerat socker och raffinerat mjöl inte är mänskans naturliga föda. Även margarin och alla lättfettsprodukter är onaturliga för mänskan, för att inte tala om konstgjorda tillsatser som sötningsmedlen aspartam och sukralos.

Jag tycker det känns självklart att en art blir sjuk av föda som inte är artriktig. Det är därför jag tror att det är struntsnack att mänskan ska undvika mättat fett.

Här kan du läsa alla inlägg om näringsfysiologi.

I nästa avsnitt ska vi gå in i cellen. Stay tuned!

(Uppdaterad kl. 12:04 med en ny vettigare skala på evolutionen!)

4 kommentarer:

  1. Har du läst Göran Burenhults "Det ofullkomliga djuret"? Den handlar om mycket mer än kost, men handlar just om vilken onaturlig livsmiljö vi egentligen lever i om man jämför hur människan har levt i tusentals år före vår tid. Rekommenderas!

    Kycklingen i förra inlägget verkar suverän - ska testas!

    Hälsningar,
    enni från mammapappa

    SvaraRadera
  2. Tack enni! Burenhults böcker står på min litteraturlista som jag fick på kostrådgivarkursen i Sverige. De verkar mycket intressanta!

    Och jodå, kycklingen är värd att testas. Praktiskt och skönt med bara ett stycke disk :).

    SvaraRadera
  3. Visste du att när man talar om evolution så skall man minsann hålla i minnet att ingenting är förutsägbart, evolutionen är nämligen inte baserad på vad som kommer att hända utan baserad på vad som är fördelaktigast för naturen och dess livsvilkor, evolutionen är ett på miljoner år baserat händelseförlopp som tagit sig en egen karaktär för att kunna existera. Att vi människor har blivit försedda med hörntänder och därigenom enligt all biologisk hänsikt är rovdjur beror endast och enbart på det kalla faktum att evolutionen skapat oss dessa egenskaper, främst för att vi skall kunna överleva, inte för något annat. Vad som sedan senare skett med oss när vi nu blivit härskare på jorden har inget med evolutionen att göra, det är vår hjärna som blivit för intelektuell.

    SvaraRadera
  4. Jo Christian, det håller jag med om. Inte skrev jag nånting som motsäger det du skrev?

    (Nina/Flo med anonymprofil då Blogger buggar och jag inte annars lyckas kommentera idag)

    SvaraRadera