söndag 20 juni 2010

Veckans klassiker: nypotatis med fläsksås

Äkta finsk "läskisoosi". Det är grejer det!

Tid: 30/15 minuter. För 5 personer.

Först satte jag nypotatisen att koka. Jag använder bara lite vatten, de behöver inte vara täckta av vatten.

Skar ca 700 gram fläsk, dvs färsk benfri grissida i tjocka skivor, i strimlor. Fräste lite hackade lökskaft och allt köttet i lite smör i några minuter. Rörde i ungefär en matsked jästbrödsmjöl, rörde om och fräste en minut till. Sedan i med några dl vatten till lämplig konsistens. Kryddade med vitpeppar.

Så ångkokade jag ännu en ny lök per person rakt ovanpå potatisen under de sista 10 minuterna. Dekorerade den färdiga portionen med hackade lökblast, och en klick smör för löken så klart. Jättegott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar