torsdag 22 juli 2010

Spannmålsfritt mot rosacea?

Nu ska jag berätta om det mest häpnadsväckande som hänt mig i sommar. Jag har lidit av rosacea i 13 år. Det började när jag väntade stora flickan. Intill dess hade jag haft perfekt hy.

Rosacea
, eller Acne Rosacea, kallas också vuxenacne, eller ruusufinni på finska. Den är ganska vanlig, till och med 10 % av vuxna har den i någon mån. Den kännetecknas av ett rodnande område i ansiktet, oftast på vardera sidan om näsan, i mitten av pannan, och på hakan. Män har ofta mer på näsan. Tidvis kommer det knottriga finnar eller små pustler på rosacea-området.

Så den här åkomman har jag haft i 13 år. Hudläkarna ordinerar i regel antibiotika, som brukar hjälpa, men bara tills det kommer tillbaka igen. Enligt dem finns det inget botemedel, och ändringar i kosten är enligt dem inte värt att prova på för det hjälper sällan. Det röda kan tas bort med laser, och även den behandlingen genomgick jag en gång för ca 8 år sedan när det var som värst. Jag visade mig dessutom vara överkänslig för alla de antibiotikatyper som används, bland annat tetracykliner, så jag har gått med min rodnande hy alla dessa år. Jag har accepterat det eftersom problemet ändå varit kosmetiskt.

För många år sedan provade jag också vissa ändringar i kosten, efter att ha googlat runt. Undvek periodvis vissa födoämnen, men ingen större ändring skedde. Efter att jag börjat äta mer LCHF-aktigt har huden i alla fall blivit betydligt bättre, men inte botats.

Har också provat olika hudpreparat, bland annat kokosolja, morotsolja och jojoba. Inget har botat mig, även om t.ex. morotsoljan har lindrat.

I sommar, efter kostrådgivarutbildningen, blev jag övertygad om att det måste vara något i kosten som orsakar detta, för det är trots allt en kronisk inflammation jag bär på. Jag tänkte att det kan vara gluten, eller kasein (ett mjölkprotein). Jag funderade på vilket jag skulle testa lämna bort först, eller båda, och valde sedan glutenet. Jag lämnade allt vete, korn och råg, och även havre för säkerhets skull. Jag hade sedan första kursveckan 14-18 juni ätit begränsat med gluten, mest eftersom jag åt LCHF medan jag var där, och märkte efter några veckor en viss förbättring i hyn. 
Så efter andra kursveckan 5-9 juli skippade jag allt gluten helt. Och då hände det! Min hy klarnade plötsligt, och blev bättre än den varit på 13 år. Jag har bara stått framför spegeln och förundrat mig över det här.

Den översta bilden till vänster är tagen år 2004. Den mellersta är tagen i april i år, och ungefär så där har min hy varit de senaste 4-5 åren efter att jag minskat på kolhydratmaten, men periodvis har den varit betydligt sämre än på bilden också. Den nedersta bilden togs i söndags.

Jag undrar nu varför jag inte fattat detta tidigare? Antagligen för att jag testade en gång, men tydligen inte tillräckligt länge. Men nu har jag lärt mig att:
 • dylika koständringar behöver åtminstone ungefär en månad på sig
 • ca 80 % av befolkningen i Norden mår bättre utan gluten även om bara 1-2 % har celiaki
 • en stor del av oss är överkänsliga mot mjölkproteinet kasein.
Har man en inflammation i kroppen är det nånting som är fel. Det är jag övertygad om nu. En del har IBS (krånglig mage), andra har prostatit, en del acne eller rosacea, andra återkommande förkylningar, en del diabetes eller övervikt. Ofta är sockret och stärkelsen boven, men likväl kan det vara gluten eller kasein som orsakar obalansen. Ingendera har nämligen funnits i mänskans kost mer än några tusen år, de ingår inte i mänskans naturliga kost, evolutionärt sett. Kaseinet behövde jag alltså inte testa på att vara utan, får fortsätta med min stora caffelatte, gräddiga såser och lagrade ostar! Men - ni kommer antagligen att se färre pastarecept i framtiden....

OBS! Uppdatering 5.1.2016: Jag har skrivit ett nytt inlägg om min hud i höstas och det handlade om ozonerad olivolja. Läs det också! Jag har använt denna typ av produkt nu i ca 4 månader och avstår inte! Här: http://flo-food.blogspot.fi/2015/09/otsonerad-olivolja-mot-rosacea.html

26 kommentarer:

 1. Hej Flo!

  Min första tanke är "Dermatitis Herpetiformis" som är hudceliaki. Du kan läsa mera här: http://www.gastrolab.net/ksqcehus.htm
  Där står inget om ansiktet men min erfarenhet är att vi är alla olika och kan reagera på olika sätt. Jag vet många människor som mått dåligt och lagt om till glutenfri kost och fått ett nytt liv. De har haft väldigt olika symtom.
  Själv äter jag glutenfritt sedan många år pga. hudbesvär. Havre tål jag inte heller. Vissa klarar det, andra inte. Min hud mår jättebra nu.

  Tack för trevlig läsning och inspirerande recept.
  Du är duktig!

  Pia
  My Green Blog with Heart and Joy

  SvaraRadera
 2. Hej Pia,
  tack för din kommentar! Och tack för länken. Det var intressant läsning. Ett av mina barn har också hudproblem som jag inte skriver om i detalj i min blogg men så mycket kan jag säga att vi äter nu båda glutenfritt och hon har också blivit bättre. Hennes problem är helt tydligt autoimmunt, även om läkarna tycker hon är "för frisk" för de flesta diagnoser...

  h. Flo
  PS Fin blogg du startat!

  SvaraRadera
 3. Jag läste ditt inlägg lite noggrannare nu. Igen en gång konstaterar jag att läkarna har mycket kvar att lära sig! Jag lyfter på hatten åt dig för att du stått ut i 13 år men med facit i hand kan man tycka att fy vad onödigt det var... Vad glad jag är för din skull att du nu får vara besvärsfri och kan känna dig fräsch och vacker : )

  SvaraRadera
 4. Läkarna har en vecka näringslära inkl. näringsfysiologi i sin 6-åriga utbildning. Jämför med t.ex. kinesisk traditionell läkekonst där kosten är a och o i hela utbildningen...! Och - gissa vilket folk som har mindre cancer, autoimmuna sjukdomar och hjärt-kärlsjukdom?

  SvaraRadera
 5. Stort grattis till din fina hy! Jag vet hur hemskt det är när hyn inte är bra och hur skönt det är när den är det, man känner sej fin och fräsch.
  Min hy är riktigt fin nu, det kan jag tacka honungen för, men jag har börjat behandla med Basiron oxå. Honungen tog bort det värsta, men Basiron har tagit bort det som lämnat. Vi har ju inte samma problem, men acne båda två.

  SvaraRadera
 6. Tack Miisa! Och fint att också du hittade en lösning. Och jag håller med om att man inte ska underskatta naturens egna produkter! Antioxidanter, bland annat, kan spela överraskande stor roll.

  SvaraRadera
 7. Sådär har jag också sett ut fast mycket värre också, fått diagnosen rosacea. Det började för två år sedan, förra året var det som värst, det var rodnad och som små blåsor som kliade i nästan hela ansiktet :-( .Får fortfarande ibland väldigt mycket klåda runt mun och näsa och får upp några stycken blåsor.
  Började fundera på om det kunde vara kosten då magen krånglade också, började med laktosfritt (blev automatiskt mindre mjölkprodukter) då blev magen mycket bättre och huden också men kunde fortfarande få mycket klåda och rodnad runt mun efter att ha ätit...

  Nu testar jag iallafall glutenfritt och mjölkfritt och har inte haft någon klåda i ansiktet ännu :-), annars så fick jag klåda efter varje måltid i stort sett. Det här är bara fjärde dagen så hoppas min hy blir lika fin som din :-).

  Att jag började misstänka gluten var för att jag hittade det där med hudceliaki och blåsorna stämde in såväl, tänkte att det kan man väl få i ansiktet också, har även haft på fingrarna. Har aldrig trott riktigt på att det varit rosacea heller... Tror läkarna har mycket kvar att lära.

  Vad långt inlägg det blev men blev så glad när läste din berättelse :-)

  /Pamela

  SvaraRadera
 8. Pamela, tack för din historia också! Det där med diagnoser är ju ingen exakt vetenskap har jag märkt. Saker går in i varann. Min åkomma kan man kalla både rosacea och vete/spannmålsöverkänslighet. Rosacea-antibiotikan hjälpte ju nämligen nog mot utslagen (även om jag var allergisk för den för övrigt), och då är det ju det. Och vetefri diet hjälper, och det är det ju det också. Sambandet är nånting läkarna sen tyvärr inte känner till. När jag googlat har min åkomma dessutom ibland kallats "träningsrelaterad rodnad", dvs vete/gluten kan göra dig röd när du tränar (!) - och jag har ju alltid varit illröd på länk och i bastu. Inte ens det är jag mer!

  Hoppas du blir bättre. Kom ihåg att det kan ta upp till en månad innan symptomen lättar på allvar, särskilt om du ätit gluten så gott som varje dag hittills (vilket jag t.ex. själv alltså inte gjorde de senaste 4-5 åren, men nog varje vecka).

  Kämpa på - och som du vet så är nästan alla mattips på min blogg glutenfria (utom pastarecepten som det finns mycket av före i somras).

  Min hy är fortfarande bra, men för tillfället har jag lite nippor kring mungiporna, och jag vet att de är stressrelaterade, har jättestress just nu. Kinderna är fina, och det har inte kliat eller stramat sen i somras!

  SvaraRadera
 9. Tänkte bara påpeka att man malde säd redan på stenåldern.Jag har varit glutenfri i snart två veckor men märker ingen skillnad än.Hasse

  SvaraRadera
 10. Visst fanns det säd på stenåldern, men mängden går ju inte att jämföra med jordbrukssamhället, eller tycker du det går? Hasse - vilken skillnad hade du väntat dig då? Har du hudproblem? Det finns ju otaliga andra saker som kan påverka huden också, som allt annat i vår hälsa.

  SvaraRadera
 11. kämpar just nu för att få klarhet med min son som inte går upp i vikt. Han har genomgått provtagning och gastroskopi för kontroll av gluten, men läkarna hittar ingen ting. Jag tror ändå att det kan vara gluten. Är det någon som själv eller vet någon som har glutenitollerans utan att det har kunnat påvisas genom provtagning? tack för trevlig blogg! Orolig mamma

  SvaraRadera
 12. Hej Orolig mamma. Visst kan du ju själv testa att utesluta gluten ur kosten en tid. Det bör nog vara minst en månad, helst tre, för att du ska kunna se skillnad med säkerhet, ifall det är glutenet. Under tiden bör du så klart noggrant se till att pojken får tillräckligt med annan mat. Det kan ju tyvärr vara något annat också.

  Jag har själv testats för veteallergi och det var negativt. Även om jag vet att jag inte tål vete. Då jag är så grundfrisk för övrigt, samt tål både råg-, korn- och havregluten, så har jag inte tagit några glutenintoleranstest.

  Tack också för feedbacken!

  SvaraRadera
 13. Intressant, tycker jag som alltid kämpat med min överkänsliga, rodnande hy. Har också fått antibiotika några gånger när det varit som värst med blåsor runt mun o näsa. Men jag skulle inte kunna leva utan spannmål, känns det som. Älskar pasta och älskar bröd ännu mer, och bakar ofta o gärna själv. Dessutom har jag blivit en storkonsument av kaffe sedan jag blev mamma, vilket huden också reagerar på. Suck. Kanske jag blir tillräckligt desperat med min hud i något skede för att i alla fall pröva utan gluten...
  Är lite nyfiken på vilka hudvådsprodukter du använder, ifall du använder!

  SvaraRadera
 14. Hej E! Det är ju alltid en utmaning, eller en konflikt, när man ska välja bort något man tycker om, särskilt om problemet är mer kosmetiskt än hälsofarligt. Det är vars och ens val. Jag har också alltid älskat bröd och pasta, verkligen älskat. Men jag saknar dem inte särskilt mycket mer. Rågbröd äter jag ju nog ännu.

  Jag använder nästan inga hudvårdsprodukter. Till sommarn skyddar jag mig mot solen med jojobaolja (försommarn, annars är jag utan solskydd). Jag använder en Rosenseriens morotsolja och deras lermask ibland, dem tycks jag tåla. Men bara om min hud känns särskilt oren eller torr. Det kan alltså gå veckor och månader helt utan preparat av något slag. Nu har jag testat en aloe vera gel för ansiktet. Den känns bra.

  SvaraRadera
 15. Hei! Käytätkö muita viljoja, kuten tattaria, riisiä, quinoaa tms? Entä maissia? Onko vaikutusta jos syöt kovin hiilihydraattipitoista ruokaa? Lääkärissä en ole käynyt, mutta enemmän tai vähemmän olen kärsinyt paiseista ja tulehduksista kasvoissa nuoruudesta asti, eli yli 15 vuotta (nyt epäilen tuota ruusufinniä)! E-pillerit on auttaneet jonkin verran ja Brevoxylillä vaiva pysyisi poissa, mutta nyt imetän lastani enkä pysty käyttämään lääkkeitä. Hyvä niin, sillä joudun etsimään tosissani vastausta iho-ongelmiini. Tilanne räjähti oikeastaan raskausajan puolivälissä ja viimeisellä kolmanneksella kärsinkin raskausdiabeteksesta. Synnytys räjäytti oikein kunnon tulehduksen kasvoihin. Nyt on tilanne hiukan helpottanut, mutta edelleenkin hävettää mennä ihmisten ilmoille läikikkäine kasvoineni. Paiseenmuodostus on voimakasta edelleen. Tässä mietin että mistä lähtisin kokeilemaan, ettei tule liian suurta muutosta kerralla ja motivaatio säilyisi. Kuinka tarkkaan tuota vehnää kartoit alkuvaiheessa? Eli huomaatko iholla jos jossain on käytetty esim vehnätärkkelystä? Voi olla että tekstissäsi oli vastaukset kysymyksiini, mutta ruotsinkielentaitoni on rajallinen :) Itse epäilen viljoja siksi, että äidilläni on keliakia ja isälläni CU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei, pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, blogini on nukkunut 2-3 vuotta ja olen vastikään alkanut taas kirjoittaa. Käytän melko runsaasti tattaria, riisiä ja quinoaa, eikä ihoni reagoi lainkaan. Vehnän välttäminen 2-4 viikkoa riittänee, jotta näkee, tepsiikö se. Itse reagoin myös gluteenittomista vehnätuotteista, kuten vehnänoras ja vehnätärkkelys. Ja kyllä, vehnäherkkyys eri muodoissa näyttää olevan erittäin perinnöllistä.

   Radera
 16. Hej,

  Måste säga att detta blogginlägget verkar ha blivit religion för mig. Jag har också lidit av Rosacea i ca 10 år och innan dess oren hy av olika slag. Perioder funkar det men sen blossar det upp och jag börjar googla runt efter hjälp. Jag brukar alltid hamna på sidor om att testa nya hudvårdsprodukter.

  Jag slutade med gluten för snart en månad sen och jag kan inte fatta det! Jag brukar vara knottrig och ojämn utan på håll synliga problem.. men nu börjar huden bli slät! Inga vita/gula prickar runt munnen. Jag syndade en helg och åt pizza, hamburgare och en limpa mackor.. två dagar senare var prickarna runt munnen tillbaka.

  Så nu är det bara att vänja sig! En glutenkänslig vegetarian som får börja kräva ännu mer specialkost :)

  Tack för tipset, verkligen tack!
  Vänliga hälsningar
  Cornelia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cornelia! Ber om ursäkt för mitt sena svar, min blogg har sovit 2-3 år och nu har jag börjat skriva aktivt igen. Fint att mitt blogginlägg hjälpte dig, härligt att höra. Ha det bra!

   Radera
 17. Hej, jag vill tacka dig för din information har hjälpt mig. Jag har acne rosacea sedan många år tillbaka o har ätit Tetralysal o Oraceae i omgångar. Sista kuren hjälpte inte o när hudläkaren ville ge mig licensmedicin sade jag nej. Jag googlade o hittade din blog. Så nu är jag glutenfri sedan 3 veckor o huden börjar se mycket bättre ut. Varbölderna börjar torka ut o det sjuka illröda bleknar. Jag har i många år känt att min kropp lägger all energi på att få bukt med en inflammation i kroppen. Kanske andra symptom som ömhet o stelhet i lederna, kass o gasig mage, nys- och snorattacker o extrem trötthet också ger med sig med tiden. Av de 3 hudläkare jag haft under de senaste 5 åren så har ingen nämnt gluten. TACK! Mvh Anette Persson, Dalby

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette! Ber om ursäkt för mitt sena svar, min blogg har sovit 2-3 år och nu har jag börjat skriva aktivt igen. Vad fint att höra att mitt inlägg hjälpt dig! Hoppas dina magproblem och ledproblem också blivit bättre. Berätta gärna mer om hur du mår nu, skulle vara intressant att höra? h. Nina

   Radera
 18. Fick diagnosen Rosacea efter min graviditet för tre år sedan. Har provat olika receptbelagda krämer = tog bort utslag, men jag fick extremt torr hud + att utslagen kom tillbaka.
  Jag har googlat, läst och intevjuat "medpatienter". Jag har provat en miljard olika krämer, dyra som billiga, mineralpuder, olika oljor, foundations, Estée Lauders Verité, Dermalogicas sensitive-serie, gjort specialanpassade ansiktsbehandlingar för Rosacea, you name it, och kommit fram till att följande fungerar för mig:

  Ta bort inflammatorisk process i kroppen: Jag kan äta gluten, men inte vetestärkelse i någon form.
  Jag får utslag av smågodis...jäääättetråkigt!:-(
  Ta bort make up: kallpressad kokosolja (även bra som hårinpackning), olivolja eller mandelolja.
  Rengöra samt applicera skyddande barriär för att behålla fukten i huden: Coops Änglamark tvål (den hårda varianten) och sedan smörja mig med Miniderm (Apoteket).
  Inte använda mineralsmink (ja, jag vet, det ska ju vara så bra...). Id Bare minerals fungerar inte för mig i allafall, men tips på andra fungerande produkter tas tacksamt emot.
  Den gamla klyschan: dricker >2 liter vatten/dag. Jag vet skittråkigt, men jag märker faktiskt när jag slarvar...
  Äter kallpressad kokosolja varje dag, någon tesked så där.
  Tar vitamintillskott
  Sköter jag mig, har jag inga utslag! Annars kliar det som f-n och små blåsor/finnar uppstår.
  Hoppas detta hjälper någon. Prova dig fram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym! Ber om ursäkt för mitt sena svar, min blogg har sovit 2-3 år och nu har jag börjat skriva aktivt igen. Tack för din berättelse och dina erfarenheter! Vetestärkelse är inte bra för mig heller, och "rent" gluten tillsatt i t.ex. rågbröd tycks jag klara ganska bra. Så det är ju inte nödvändigtvis glutenet som är boven. Att dricka vatten är viktigt också för mig. Jag har nyligen börjat använda ozonerad olivolja, skrev ett inlägg om saken idag. Om du är intresserad - läs mer! h. Nina

   Radera
 19. Hej, har nu läst igenom allt här och fått en del aha! Har haft min rosacea i 15 år nu men haft en period nu när det bara blivit värre med fyllda blåsor. Det sätter sig lätt på psyket detta... Sprayar ansiktet med KS varje morgon cch kväll och smörjer med kräm från Maria Åkerberg. Har precis uteslutit gluten sen en vecka och undviker också laktos. Tyckte det blev bättre de första dagarna men tycker nu att det blossar igen. Ska jag kämpa på med glutenfritt tycker du? Har du andra tips? Tack för all intressant läsning. Kram Ankie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna-Karin! Det brukar ta 2-4 veckor innan man ser tydliga tecken på vad spannmälsfri kost kan ge för fördelar. Skulle absolut kämpa på ännu i ditt fall, annars får du ju inte veta. Laktosen tror jag personligen inte har någon betydelse, förutom för magen. Mjölkprotein kan ha betydelse för huden, men sällan laktos. Ett dylikt litet uppblossande är också vanligt i många fall ifall man behöver genomgå en reningsprocess av något slag. Det går om. Ozonerade krämer rekommenderar jag för övrigt också, jag har en länk till ett blogginlägg om detta helt på slutet av det här inlägget. Lycka till!

   Radera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera