lördag 31 juli 2010

Världens godaste: melanzane alla parmigiana

Ska jag välja en enda maträtt som är godast i världen så är det den här. Enda orsaken till att jag inte hunnit blogga den förr är att äggplantorna kommer i säsong först den här tiden på året.

Tid: 120/45 minuter, ca? För 5 personer.

Tre stora äggplantor hade vi som mannen skivade, strödde salt på och lade under tyngd för en halvtimme. Sen sköljdes de, kramades ur och torkades. En tomatsås kokades på färska tomater. (Slå upp rätten på google om du vill ha noggrannare recept!). Två ägg kokades också. Lilla flickan skalade dem.

Mellanflickan radade äggplantsskivorna tätt på ett bakplåtspapper på plåt, med olivolja på. Så fick de mer olivolja ovanpå, och ugnsstektes frasiga i 250 graders ugn ca 12 minuter. Jag skar upp tre stora buffalomozzarellaostar i skivor. Stora flickan rev en stor hög parmesan. Mannen strimlade basilikablad.

Så varvades auberginskivor, mozzarella, äggskivor, parmesan, tomatsås, basilika, auberginskivor, mozzarella, tomatsås, parmesan. Två matskedar parmesan sparades. Så in i ugnen med formen, 30 minuter på 175 grader. Sedan på med sista parmesanen, och in tillbaka för 10 minuter.

Efter att formen tagits ut ska den stå minst 20 minuter, gärna en timme eller två (!) innan den äts. Godast är rätten halvljummen, eller nästa dag. Men inget blev över...! Det var såååå gott!

(lägger en vege-etikett, rätten blir vegetarisk om man lämnar bort ägget, som inte är nödvändigt)

3 kommentarer:

  1. Mmmmm...slurp...smaskens. Det skall jag laga när jag kommer hem om en vecka!

    Tack igen :D

    SvaraRadera
  2. Det ser gott ut! Humor, för vår middag i dag består av samma ingredienser ungefär. Lite kött har vi grillat till dem som vill ha och radat upp en buffe med råa grönsaker ..(eftersom barnen inte är så förtjusta i varma grönsaker). Jättegott! H. Ninnie

    SvaraRadera
  3. Jag det är minsann en god rätt, rekommenderar, trots att det tar en god stund att laga. Äggplanta är nog bland de bästa grönsakerna, bara man vågar dränka den i fett ;).

    SvaraRadera