söndag 8 augusti 2010

Bärskördnings- och saftningsdax

Det här var veckoslutets skörd: 4 liter körsbär och 3 liter gröna vinbär. Mannen har tidigare plockat 5 liter körsbär. Allt från vårt lilla träd som bara är 6 år gammalt. Vi har haft tur att inte fåglarna ätit av dem. Endast getingarna tycks sitta och gnaga på bären. De gröna vinbären är en variant av svarta vinbär, och smakar lika men lite mildare och sötare. vi har tre sådana buskar på backen.



Tidigare har vi kallpressat, kokat och puréat våra körsbär. De är så goda! Men det är ganska sottigt don, så den här gången beslöt vi att låna pappas mehumaija (saftmaja). Det gick så bra!

Bilden på körsbären är efter en halvtimme i saftmajan. Saften började vi tappa ut efter en timme, och det sista tog vi efter en och en halv timme. Det blev 2,75 liter stark saft av 4 liter körsbär. Socker satt vi bara 6 dl på hela mängden, vi tycker inte saft behöver vara så söt.

Till sist gjorde jag ännu ett efterkok av bärresterna, silade det, sockrade lite, redde och fick ännu en dryg liter härlig körsbärskräm. Beskriver krämen i ett skilt inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar