söndag 22 augusti 2010

Läst: Tunne Elintarvikkeet av Tuula Ijäs och Maija-Liisa Välimäki

Den här boken läste jag till en tent nyligen. Titeln blir på svenska ungefär "Lär känna livsmedlen". Den har ca 220 sidor. Den går igenom ungefär alla livsmedel som finns till salu i Finland, samt i korthet hur de odlats eller framställts.

Innehållet är uppdelat enligt födoämnesgrupper. Grönsakerna och frukterna tar mest plats, för det finns ju så många olika. Efter det behandlas säd, kött och köttprodukter, fisk och skaldjur, ägg och äggprodukter, mjölk och mjölkprodukter, fetter, drycker, socker och sötningsmedel, kryddor och tillsatser, förvaringsmetoder och färdigmat, ekoprodukter och nya livsmedel, samt förpackning av livsmedel.

Boken var väldigt lättläst, så det var bra. Den började till exempel med att berätta att grönsaker är färggranna och finns i alla möjliga olika former :). En hel del misstag fanns tyvärr med, både tryckfel och sakfel. Plus lite tveksamma fakta, som att grönsakernas nytta består i att de balanserar upp onyttan i övriga födoämnen (se bilden). Det tycker jag nog är att underskatta grönsakerna, och givetvis baserar sig påståendet på den felaktiga tron som råder att kött är onyttigt, då det innehåller mättat fett. Suck!

Boken var allmänbildande. Det var intressant att veta hur t.ex. yoghurt framställs eller hur djuren slaktas. Men jag rubricerar ändå inte det här inlägget "Läsvärt" utan "Läst".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar