söndag 22 augusti 2010

Nöt-bovete-biffar med zucchini, rosenböna och vitlökssås

Igår var hela familjen hungrig, och i kylskåpet fanns ett paket malet ekologiskt nötkött. Problemet var att det var bara 350 gram kött. Vad gör man då? Det blir ju inte mat för fem! Jo, man drygar ut det med bovete. Nyttigt, och lite annorlunda.

Tid: ca 30/20 minuter. För 5 personer.

Började med att skölja lite bovete (högst 1,5 dl behövs), och koka det i saltat vatten. Rörde malet kött med salt, peppar och ett ägg. När bovetet var klart fick det svalna en stund. Jag rev några cm squasch med i smeten, samt en lök. Så blandade jag ner bovete, så mycket att smeten ännu höll bra ihop. Rörde om ordentligt.

Jag skivade squasch (egen, den var ganska stor, som syns på skivorna!) tunt och stekte skivorna i smör.

Såsen: en creme fraiche, lite hackad persilja, en pressad vitlöksklyfta, salt och peppar, och en slurk olivolja.

Så formade jag biffar i handen och stekte i smör på vardera sidan. Det blev två omgångar i stekpannan. Serverade biffarna och squaschen med såsen, kokta rosenbönor med smör, samt en liten klick överbliven "potatismos" (nypotatis av mjölig sort som mosat ihop sig) från veckan.

Gott! Tyckte alla utom lilla flickan. Även om bovetet smakade bara lite igenom, gillade hon inte det (ännu). Men sånt är det. Det kan ta några gånger till innan hon gillar det, ingen stress.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar