tisdag 24 augusti 2010

Sockerberoende del 1: kan man bli beroende av socker?

Jag håller på och läser boken "Sockerbomben" av Bitten Jonsson och Pia Nordström. Bitten Jonsson är en av Sveriges främsta experter på sockerberoende och även andra beroenden, och led själv många år av både sockerberoende och alkoholism.

Det finns många former av sockerbruk, liksom av t.ex. alkoholbruk. Man kan vara sockeranvändare - använda socker utan problem. Eller så kan man använda för mycket socker - använda mer socker än kroppen mår optimalt av. Man kan missbruka socker, och då skadar det redan en själv, man får fysiska problem, som trötthet, magproblem eller sömnsvårigheter. Och man kan vara sockerberoende, den allvarligaste formen. Det kan vara svårt för en lekman att se skillnaden, och det finns också test man kan göra hos beroendespecialister.

Sockerkänslighet är något vi antingen föds med eller inte. Antingen påverkar sockret vissa signalsubstanser i hjärnan, eller så har sockret bara en söt och angenäm smak. Därför ska vi inte känna oss misslyckade om vi inte kan kontrollera vårt sockerbruk. Vissa av oss är helt enkelt känsligare än andra, det är inte så att vi har dålig självdisciplin. Men är vi särskilt känsliga för socker mår vi oftast bättre utan socker.

Det att du känner ett sug efter socker gör dig inte till sockerberoende. Alla som missbrukar socker blir inte heller sockerberoende. Men har du blivit sockerberoende behöver du hjälp för att komma ur det. Sockerberoende är en beroendesjukdom.

Det finns många sätt att definiera sockerberoende. Ett enkelt sätt är det här:
"Du är beroende av det som du ljuger om, döljer, och skäms för".
Jag ska skriva mer om sockerberoende senare. Det finns mycket som ska skrivas om det! Jag hävdade tidigare att övervikt och fetma beror på en insulinobalans i kroppen som uppstår av för mycket renade kolhydrater i kosten. Det håller jag fortfarande fast vid. Det är den rent näringsfysiologiska orsaken till fetma. Men det finns andra saker som kan ligga ännu bakom detta, och en av dessa är sockerberoende. En del av överviktiga är sockerberoende, men de flesta är det inte. En stor del av överviktiga är däremot sockerkänsliga.

4 kommentarer:

  1. Boken är jättebra. Bitten känner sitt ämne och har enorm erfarenhet, hon vet vad hon pratar om. Jag har hört henne föreläsa "live" en hel dag och det var dyrbar livskunskap som jag fick med mig därifrån. Sockret är ett enormt problem idag som de flesta inte ens vill höra talas om eller kännas vid.

    SvaraRadera
  2. Vad kiva Pia att du sett Bitten. Jag kan tänka mig att hon är övertygande live, hon har ett så personligt grepp i boken också.

    SvaraRadera
  3. Hej Flo! På tal om socker... har du tips på hur man själv kan göra en nyttig och näringsrik mysli utan socker, som också barn gillar? De flesta myslin i affärerna (för att inte tala om frukostflingor) innehåller mängder av tillsatt socker "gömt" i olika former (tex sockrad torkad frukt). Skulle också gärna vilja att myslin innehåller både nötter och frön (bra fett?), vilket många färdiga produkter saknar. Glad för kommentarer och synpunkter på mysli över lag. Tack, Tina

    SvaraRadera
  4. Hej Tina, tack för din fråga, som jag tycker är mycket bra. Jag tror jag ska skriva ett skilt inlägg om saken inom kort. Till dess finns här några tips. Jag tycker mysli är bra, energirik och näringsrik mat för alla barn utom barn med kraftig övervikt, som behöver minska på allt spannmål överlag.

    Finax mysli säljs i många butiker, de har flera sockerfria varianter, bl.a. "voi hyvin" (sunt&gott) och "perhemysli" (familjemysli): http://www.finax.com/se/display/produkter/basmusli.aspx .

    Så har jag av syrran en gång fått ett recept på mysli med lågt GI: (det låter som mycket honung, men mängden är för många många portioner!)

    200 g blandade nötter, tex mandel, hasselnötter, valnötter, cashewnötter, paranötter
    6 dl speltflingor
    6 dl havregryn
    2 dl solroskärnor och/eller pumpafrön
    1 dl kokosflingor
    1 dl hela linfrön
    3 dl vatten
    5 msk neutral olja (tex rypsolja)
    3 msk honung
    2 dl russin och/eller annan torkad frukt tex fikon eller aprikoser
    Sätt ugnen på 200 grader. Hacka nötterna grovt och lägg i en stor bunke. Tillsätt speltflingor, havregryn, solroskärnor, pumpafrön, kokosflingor, linfrön och rör om. Blanda vatten, olja och honung och häll i bunken. Rör om med händerna. Bred ut blandningen på en långpanna och sätt in i ugnen i 20-30 min. Rör om ganska ofta för müslin bränns lätt! Låt kallna och blanda ner russin och/eller torkad frukt. Förvara i burk med lock.

    SvaraRadera