fredag 27 augusti 2010

Sockerberoende del 2: hur blir man sockerberoende?

Är det ditt fel?

Den som är sockerberoende har i motsats till vad han/hon själv tror inte sig själv att skylla. Det är ju nämligen så att socker används allmänt i vår matkultur. Senast när barnet är ett, två eller tre år gammalt så är det ganska säkert att någon vuxen har gett socker åt barnet, i någon form. Bulle, saft, godis, kaka, kex. Troligtvis många många gånger. Barnet har alltså inte alls sig själv att skylla. Och inte kan man riktigt beskylla föräldrarna och dagistanterna heller, för skulle de veta vilket elände sockret skulle leda till just för en viss person så skulle de så klart inte ha gett socker.

Vad är det som händer rent fysiologiskt då?

Det är så att hjärnan har ett belöningscenter. Vissa ämnen påverkar hjärnan på ett sätt som känns särskilt belönande. Man får en kick, eller blir lugn, eller bådadera. Socker är just ett sånt ämne. Nikotin är ett annat, alkohol ett tredje, sexupplevelser ett fjärde och heroin ett femte. Det finns många fler. Nivåerna av vissa signalsubstanser, bland annat betaendorfiner och serotonin, påverkas av socker och andra droger.

Det är där genetiken kommer in. Barn till beroende mänskor blir ofta beroende själva. Barn till alkoholister eller arbetsnarkomaner blir oftare socker- eller alkoholberoende än andra barn. 90 % av alkoholister i Sverige är rökare. Många sockerberoende är också arbetsnarkomaner.

Men för att alkoholismen ska bryta ut behövs det första glaset. För vissa räcker faktiskt ett enda glas, för andra behövs det många för att bli alkoholist. För att sockerberoendet ska kunna utvecklas behövs socker. 

Är det vanligt att vara sockerberoende?

En majoritet av mänskorna, uppskattningsvis ca 75 %, är sockerkänsliga. Det betyder att man upplever en viss kick av socker. En del går så långt att de missbrukar socker, men bara en liten del blir sockerberoende. Man kan ju missbruka alkohol också utan att bli beroende. Det är individuellt.

Men även ett missbruk kan leda till samma fysiska men som beroendet. Det är bara det att har beroendet utvecklats, så är det så mycket svårare att tillfriskna. För beroende är nämligen en sjukdom.

I kommande delar ska jag gå mer in på hur sockerberoendes liv kan vara och hur sockerberoende botas. Stay tuned!

2 kommentarer:

  1. Sure thing! I will stay tuned and follow the series with great interest. Thanks Flo!

    SvaraRadera