lördag 25 september 2010

Läsvärt: Rädda vår mat av Lars Wilsson

Den här boken tyckte jag verkligt mycket om. Den är samtidigt både teoretisk och praktisk. Lars Wilsson, född 1928, är svensk biolog, fil.mag. och skollärare. Han har i många år hävdat att mänskan för sin hälsas skull bör äta den föda hon enligt evolutionen är anpassad till, och först under de senaste åren har hans tanke fått vetenskapligt stöd.

Wilsson har skrivit flera andra böcker före denna, men han var definitivt före sin tid, och böckerna har tyvärr inte fått så mycket uppmärksamhet. Hans bok Världens ohälsa gavs ut redan år 2002.

Boken, som har 230 sidor, handlar till stor del om näringsfysiologin bakom den rådande ohälsan idag. Wilsson behandlar evolutionen som bakgrund och ger sin tolkning, som har starkt vetenskapligt belägg, av hur mänskor åt på stenåldern.

I ett stycke på två sidor förklarar han under rubriken "Varför blir man inte fet av fett?" klarare än få andra hur måltiden påverkar insulinnivåerna och hur dessa påverkar cellernas fettförbränning, och så vidare.

En stor del av boken ägnas åt fisket och jordbruket, både det konventionella, och mer hållbara metoder. Hur de påverkar både miljön, och djurens och mänskans hälsa. Just dessa kapitel tyckte jag själv var mest intressanta, och de gav mig många nya insikter.

Om du är intresserad av matens ursprung och varför mänskan bör äta naturlig, riktig mat för att hålla sig frisk, mer än just LCHF-dieten i sig själv, då rekommenderar jag dig den här boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar