lördag 18 september 2010

Mera smör på bordet i A-talk

I torsdags kom det ett debattprogram om det mättade fettets farlighet eller ofarlighet, A-talk: Voita pöytään. Här kan du se programmet på Yle-arenan ännu 29 dagar till, dvs till mitten av oktober.

I programmet möttes generaldirektör Pekka Puska (för svenska läsare kan vi kalla honom Finlands Stephan Rössner), docent Mikael Fogelholm, kirurg Taija Somppi och professor Kari Salminen.

Jag analyserar programmet ganska kort. Vill ni läsa en mer ingående analys kan ni läsa t.ex. på Christer Sundqvists blogg (på finska)

Jag fick mycket hopp av att se programmet. Några saker är värda att nämna.
  • Pekka Puska kunde inte ange en enda studie som antydde att mättat fett är skadligt för hälsan eller leder till hjärt- och kärlsjukdom
  • Pekka Puska hade inte ens bemödat sig att se MOT-programmet från måndagen så han visste inte riktigt vad folk gick så heta om den här veckan, vilket han alltså själv medgav (tycker jag tyder på bristande intresse?)
  • Kari Salminen talade sakligt och bra, hade många vetenskapliga referenser bakom sig
  • När Pekka Puska drog fram det trötta argumentet att "enstaka" positiva erfarenheter inte kan ändra den rådande uppfattningen" hänvisade Taija Somppi till tusentals mänskors erfarenheter
  • Taija Somppi framförde att aterosklerotiska plack inte alls består av det fruktade kolesterolet, såsom ofta framförs i läroböckerna, utan innehåller högst några procent kolesterol
  • Mikael Fogelholm medgav klart och tydligt att det verkar som om mättat fett verkligen inte är skadligt, utan en tillsats av fleromättat fett istället är nyttig
  • Mikael Fogelholm berättade att han skulle vilja att de kommande förnyade kostrekommendationerna har ett minskat kolhydratintag och ett högre fettintag än de nuvarande (!!!!), med betoning på mindre andel snabba kolhydrater.

Personligen hoppas jag att Fogelholm kommer att få en stor roll i debatten. Han är modig som har ändrat sin åsikt till det mättade fettets fördel, genom att följa med alla de nya undersökningarna. En annan bra sak är att läkaren Antti Heikkilä inte bjuds in i varje debatt mer. Vi behöver se att det finns många andra läkare än han som tänker annorlunda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar