måndag 6 september 2010

Så här lurar universitetet sina elever

Jag sitter och läser till en tent på Öppna Universitetet, kursen heter Ravitsemustieteen perusteet, dvs Grunder i näringslära. Mycket osanning har jag fått höra under den här kursens gång, men det här tog priset. Så här står det i kursmaterialet: (mina kommentarer i röd text)
Rasvan määrä
Runsasrasvainen ruoka lisää lihomisen vaaraa (nej!). Rasvaista ruokaa syö herkästi yli tarpeen, koska rasvassa energia on tiiviissä muodossa (nej, tvärtom, just fett förmår man sällan äta för mycket av, det mättar för bra). Rasvasta saa proteiineja ja hiilihydraatteja heikommin kylläisyyden tunteen kun verrataan ravintoaineista saatavaa energian määrää (alltså fel, igen). Parhaiten nälkää pitävät loitolla proteiinipitoiset ruoat, ja tämän jälkeen pitkäketjuisia hiilihydraatteja, tärkkelystä ja ravintokuitua sisältävät ruoat (proteiner och fett ungefär lika, förutom att fett mättar bättre på lång sikt, och stärkelse mättar absolut inte bra, utan framkallar ju tvärtom hunger snabbt på nytt)

Elimistö käyttää energianlähteenään ensisijaisesti hiilihydraatteja. Syödyn ruoan rasva sen sijaan varastoituu nopeasti rasvakudokseen, josta se vapautuu hitaasti energiantuotantoon. Runsasrasvaisen ruoan on todettu lisäävän rasvakudoksen määrää (var då? finns inga sådana undersökningar, för det stämmer ju inte)

Vähärasvainen ruokavalio nopeuttaa painon pudotusta ja vähentää elimistön rasvan määrää runsasrasvaista ruokaa enemmän (nej, alla undersökningar visar ju tvärtom, varifrån har de fått det där ifrån?). Vähärasvaisen ja runsaasti hiilihydraatteja sisältävän ruokavalion onkin osoitettu olevan tehokkain tapa laihduttaa ja ylläpitää normaalipainoa (absolut inte, vilken ren lögn). Pelkästään rasvan saantia vähentämällä paino laskee 2-3 kg 1-2 vuodessa (verkligen inte).
(...)
Laihduttaessa ruokavalion tulee olla vähärasvainen ja sisältää runsaasti tärkkelystä ja ravintokuitua. Vähärasvainen ruoka parantaa laihtumistulosta sekä vähentää elimistön rasvan määrää tehokkaammin kuin runsasrasvainen ruoka (Totalt emot all forskning! Till och med dom flesta läkare medger idag att lågkolhydrat-högfettsdieter är effektivast för viktnedgång, även om de tror att de annars är dåliga. Men universitetet kan inte medge ens det?)

Visst ni förresten hur sumobrottare äter? Viktigt för dem är ju att åstadkomma en stor övervikt, och ett tjockt fettlager, särskilt runt buken. De äter 12-18 energi-% fett, 60-75 energi-% kolhydrater och resten protein. Och Statens näringsdelegation anser alltså att en lite andel fett i maten ska underlätta viktminskning. Logiskt? Allt annat!

7 kommentarer:

  1. Ojdå! Det är verkligen frustrerande att allt "nytänkande" och forskning skall ta så lång tid innan de erkänns vara sanna.
    Vad jobbigt för dig att sitta på en tent och svara enligt boken när du vet och tror helt tvärtom. Men det är väl vägen man måste gå idag inom näringslära i vårt land...

    -fairy-

    SvaraRadera
  2. Idag kan man också läsa i pressen att det är en protein som skapar inflammation i kroppen och att det är DET som orsakar klumpbildningar i blodet som blir blodproppar.. Det säger en ny forskningsrapport..Alltså inte fett, utan inflammation!

    Ganska hemskt egentligen hur vi tvingats dricka fettfri homogeniserad mjölk, margarin etc.. Inte underligt att vi blir sjuka och dementa.. Jag tror att vi kommer att få se ganska mycket effekter av den så propagerade fettfria kosten.. när man är klart med alla undersökningar går vi nog i annan riktning - men det tar så lång tid.

    Och just nu står uppfattningarna och skolorna mot varandra.. Men det lutar nog mot att låga GI vinnder:-)

    SvaraRadera
  3. Tack för sympatierna :). Det mest frustrerande är faktiskt att titta på alla de där 20-åriga studenterna som lära sig dessa saker som en absolut sanning. Hela dietistutbildningen grundar sig sedan på denna kurs.

    Men det ändrar nog, båten håller på att saaakta ändra kurs. En del har hoppat av båten, för det går ju sååå långsamt.

    SvaraRadera
  4. Och hur tänker du klara av tenten? ;-)

    SvaraRadera
  5. Bra fråga... Den var ikväll, och jag hann av olika skäl inte läsa de två sista kvällarna då jag planerat läsa... Så det gick nog inget vidare. Men till all lycka fanns inte en enda fråga om fett :D bara om D-vitamin, och grönsaker, bär och frukt...

    SvaraRadera
  6. Ge inte upp nu bara! Båten seglar långsamt men det kommer att ske en ändring och du behövs som skeppare, styrman och lots. Jag håller med Bakpappa! Det måste vara hemskt att vara tvungen att skriva emot bättre vetande i en tent. Uh! Som jag sagt förut så är det bara så att ibland måste man göra så för att uppnå det man tror på. Det har jag också behövt göra.

    SvaraRadera
  7. Pia, den här gången sålde jag min själ bara pikulite: Jag skrev att grönsaker, frukt och bär bidrar till viktreglering tack vare sin låga energitäthet. Vilket jag egentligen inte tror på. Men iofs, om man ersätter spannmål med dessa så kanske det finns lite sanning i det... :)

    SvaraRadera