onsdag 27 oktober 2010

Gris yttrefilé med potatis- och skockklyftor i ugn och gräddstuvad grönkål

Grönkål är bara så gott! Stora flickan är särskilt förtjust. Hon är kålfreak annars också, och grönkål tycks då vara det allra bästa i hennes smak.

Tid: 60/30 minuter. För 5 personer, räckte faktiskt till nästa dag också.

En hel grönkålsplanta skördades, men som tur är, har vi många. Kålen strimlades och frästes i smör tillsammans med hackad lök. Sen spädde mannen med grädde. Den här gången hade han faktiskt också slutligen stavmixat lätt (inte helt slätt utan bara lite) på slutet, så det blev extra fint. Smakade av med salt och peppar.

Grisfilén, som var över ett kg stor, fyllde mannen med lite grön sås och smorde också ytan lite med det, och fräste den runtom i lite smör. Han lade den in i ugnen med stektermometer på 200 grader tills mätarn visade 68 grader.

Potatis och jordärtskocka tog han rakt ur landet. Tvättade och klyftade, smorde med lite grön sås och olivolja, och lade på plåt i ugnen tills bitarna var mjuka men knapriga på ytan.

För ett lågkolhydratsrecept lämnar man bort potatisen och jordärtskockan - det blir gott ändå!

1 kommentar: