fredag 1 oktober 2010

Gröt på krossade korngryn i bakugn

Det här receptet motsvarar ganska långt precis risgrynsgröten i bakugn. Enda skillnaden: Lägg mindre gryn i förhållande.

Tid: 2 minuter + 8-10 timmar i ugn. För 5-6 personer.

Ta ett ugnsfast kärl. Häll i 2 dl krossade korngryn, 1 tsk salt och 1,5 liter mjölk. Det går att använda lättmjölk eller röd mjölk eller en blandning av mjölk, grädde, vatten. Lägg en bit aluminiumfolie på (du kan använda samma foliebit åtminstone 10 gånger), och gör 10-20 hål i den med en kniv. Ställ formen i bakugn som är 100-150 grader varm på kvällen, och gröten är klar på morgonen.

Bäst blir gröten om temperaturen är precis över 100 grader. Ju hetare ugn, desto mer extra vätska bör man lägga. T.ex. om det är 130 grader får man lägga ett par dl extra för det kommer att koka bort mer. (Korngrynsgröten på bilden har haft ca 120 grader het ugn, därför har den fått lite färg både ovanifrån och underifrån! Den har dessutom 2,5 dl krossade korngryn - och då den blev lite för hård har jag korrigerat till 2 dl i receptet!)

Vi lagar bakugnsgröt på bland annat risgryn, korngryn och speltflingor.

Har du inte bakugn kan du laga ugngröt under dagen istället medan du pysslar med något annat. Håll gröten då 1,5 - 2 timmar i ugnen och minska på vätsemängden med några dl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar