fredag 15 oktober 2010

Havregrynsgröt på hela havregryn i bakugn

I vår bakugn har vi i år lagat risgrynsgrön, korngrynsgröt och havregrynsgröt. Här kommer anvisningen för havregrynsgröten, som i princip är helt lika som de andra grötarna men med mer gryn i förhållande. Observera att det ska vara hela gryn - inte flingor!

Tid: 2 minuter + 10 timmar i ugn. För 5-6 personer.

Ta ett ugnsfast kärl. Häll i 3,5 dl hela havregryn, 1 tsk salt och 1,5 liter mjölk. Det går att använda lättmjölk eller röd mjölk eller en blandning av mjölk, grädde, vatten. Lägg en bit aluminiumfolie på (du kan använda samma foliebit åtminstone 10 gånger), och gör 10-20 hål i den med en kniv. Ställ formen i bakugn som är 100-150 grader varm på kvällen, och gröten är klar på morgonen.

Bäst blir gröten om temperaturen är precis över 100 grader. Ju hetare ugn, desto mer extra vätska bör man lägga. T.ex. om det är 130 grader får man lägga ett par dl extra för det kommer att koka bort mer.

Jag tyckte havregrynsgröten var helt supergod, den godaste hittills!

Vi har lagat bakugnsgröt också på bland annat risgryn och krossade korngryn.

2 kommentarer:

  1. Somateria Mollissima15 oktober 2010 kl. 21:18

    Havregrynen hälsosam, god och fördelaktig råvara. Från pappas släkt har jag fått LINGONSYLT (eller rårörda lingon) på havregrynsrätten. Pröva ! Supergott! Djupfrysta jordgubabr i morgongröten är inte heller helt fel (åtminstone ett par ggr/vecka).

    SvaraRadera
  2. Tack för den idén! Vi lägger också ibland äppelmos, bär, nötter, mandlar eller tärnade äpplen i gröten.

    SvaraRadera