tisdag 23 november 2010

Kenneth Oker-Blom talade på Sommaröarna

Marthorna och Skärgårdens Vänner i Esbo hade igår kväll bjudit in Kenneth Oker-Blom till föreningshuset Vikingaborg för att tala om riktig mat på ekologiskt sätt. Både ur hälso- och miljösynvinkel. Kenneth Oker-Blom är kock och författare, och aktiv kring närmat och ekologisk mat på många olika sätt. Bland annat har Makumaku haft stor glädje av hans goda kontakter till leverantörer av högklassiga råvaror.

Också Makumakus verkställande direktör Johanna Fräki var där i början av evenemanget för att informera om sitt nya leveranssystem för färsk närmat. Makumaku levererar varje vecka mat till Sjöbergs butik på Sommaröarna (Sommarövägen 23). Du beställer på tisdagen före kl 12, och avhämtar på torsdagen. Även några andra ställen är med redan nu i lanseringen: Kabelfabriken i Helsingfors, Norra Hagalund i Esbo och Sundsberg i Kyrkslätt.

Kenneths bok "Ät hälsosamt, tänk ekologiskt" är smockfull med fina recept och härliga bilder, där varorna uteslutande är närmat. Utöver recepten har den också konkreta tips för hur du äter mer ekologiskt, lagar mat mer ekologiskt, och handlar mat mer ekologiskt. Ett tips är att laga maten hemma - nära. Ett annat är att äta inälvor. Ett tredje är att äta bara de saker som är i säsong. Jag håller med om allt detta!

Boken är förresten tvåspråkig, och har över 200 sidor! Massor av läsning. Ska definitivt läsa hela boken bara jag hinner.

Kenneth var inte heller ett dugg sparsam med kritiken mot de stora butikskedjorna: SOK och Kesko. De är så stora att de redan har en otäck monopolliknande ställning, och de har inte kunskapen och kapaciteten att leverera varor, t.ex. fisk, färska till butikerna. Han uppmuntrade alla till att handla småskaligt, att understöda småföretagare.

Till slut serverade Kenneth lite smakprov på sin kokkonst och filosofi: finriven rödbeta med en släng av pepparrot, riven blomkål, lätt inlagd mört och speltbröd. Jag kunde inte äta brödet då det även var vete i det, men allt det andra åt jag med stor njutning. Rödbetan och blomkålen ska definitivt testas nån dag. Och tänk - att till och mörten, den mobbade lilla stackarn, kunde bli så god!

2 kommentarer:

  1. Var kan man månne handla mjölk / mjölkprodukter av småföretagare eller närproducerat? Här i närheten finns egentligen inte annat än S- och K-kedjans marketar...

    Och nu vet jag vad jag ska önska till jul. Tack för boktipset. :)

    SvaraRadera
  2. Ursula, varsågod! Åtminstone Pieni Ruokakauppa i Hagalund har ju en del mjölkprodukter, åtminstone ost och yoghurt! Fler möjligheter vet jag inte.

    SvaraRadera