tisdag 25 januari 2011

Risotto ai carciofi (kronärtskocka)

En italiensk klassiker, och samtidigt bland det enklaste man kan koka ihop. Bara man råkar ha en burk kronärtskocka på lager. Och det hör till det bästa man kan ha på lager, för risotto eller annars bara!

Tid: 40/10 minuter. För 5 personer.

Jobbade med mellanflickan i köket. Vi hackade en lök, fräste den i flera matskedar smör, och hällde på ett par dl risottoris. (Skarvade med en dl krossade korngryn, då risottoriset tog slut.) Rörde om en stund och hällde på några dl vatten och en ask kycklingbuljong från frysen.

Spädde på vatten anefter det behövdes till, med några minuters mellanrum, medan mellanflickan och jag spelade luffarschack vid matbordet :).

Skar de små kronärtskockorna i fjärdedelar, för att helt i slutet sedan röra ner dem i risotton. Det ska vara tillräckligt med vätska, mycket mer än man tror! Till sist ännu en stor klick smör. Smakade av med salt och peppar till sist. Vi hade inte tillräckligt parmesan, och istället ett öppnat fetaostpaket, så det blev fetaosttärningar istället. Gott det också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar