lördag 13 augusti 2011

Körsbärssaft, både kallpressad och kokad

Körsbärssaft för de små och för de stora har vi lagat. Med saft för de stora avser jag likör, men det ska jag skriva ett skilt inlägg om.

Vi har plockat minst 10 liter körsbär i år, idag plockade jag igen en liter och ännu finns det kvar. På vårt enda träd som är bara 6 år gammalt. Ett bra träd.

Körsbärssaften lagar vi sällan med mehumaija. Vi brukar istället trycka de färska körsbären genom ett durkslag och ta till vara den färskpressade saften. Den dricker vi, använder till smoothie, och fryser ner i små askar för vinterns smoothien.

Sedan kokar vi det som blir kvar i durkslaget tillsammans med lite vatten, och trycker den sedan på nytt genom durkslaget. Då har vi kokt saft. En del lägger vi på flaskor som vi dricker under höstens lopp. Där tillsätter vi lite socker. Inte mycket, utan typ 10 %. Den får vara lite sur, för den är ändå supergod.

Har du körsbär? Vad gör du med dem?
_

2 kommentarer:

  1. Den här saften som mamma o pappa laga passar också bra till isglass

    SvaraRadera
  2. Det är sant det, mellanflickan, det brukar ni ju laga ibland. Borde säkert blogga om det. :)

    SvaraRadera