torsdag 29 december 2011

Råchokladmousse med apelsinsmak

Chokladmousse som är gjord på helt råa råvaror. Nyttigt och himmelskt gott. Det bjöd vi på till julaftonens middag.


Tid: 20 minuter + några h avsvalning. För ca 10 personer.

Jag började med att smälta ca 1/2 dl kokosolja, 1/2 dl kakaosmör och ett par msk ekologiskt smör i vattenbad. Det får inte bli för varmt, bara drygt 40 grader, just så allt smälter. Rörde ner ca 1 dl råkakaopulver och rörde om. Lät sedan svalna.

Vispade 4 äggvitor till hårt skum. Vispade sedan 4 äggulor med 1 dl socker vitt och pösigt. Vispade sist 3 dl grädde till "mellanhårt" skum.

Rörde ner den halvt avsvalnade råchokon i ägguls-socker-skummet. Smaksatte med 3-4 droppar apelsinolja. Smaka så du är nöjd med smaken! Sötman är upp till dig, ändra på sockermängden om du vill, eller ersätt med några nypor stevia om du vill ha en kolhydratfattig version.

Rörde sedan ner hälften av vispgrädden samt hälften av äggvitsskummet. Vände till sist ner resten av vispgrädden och äggvitsskummet.

Skedade upp i höga glas. Det här räcker till ca 10 portioner. Alla sorters vinglas går bra. Sedan fick de stå över natten. De sista förberedelserna ska göras strax innan servering.

Vispade 2 dl grädde. Dekorerade varje portion med grädde, krossade kakaobönor (= kakaonibs), gojibär och bipollen.
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar