måndag 5 december 2011

Stora flickans speltsemlor med chiafrön

Stora flickan hade som hussaläxa att baka med jäst. Det gjorde hon idag. Hon bad mig tipsa om recept, och jag föreslår att hon gör kockklubbens semlor (som jag hittat på) något modifierade. Hon ville nämligen gärna baka utan vetemjöl så att också jag skulle kunna äta dem. Dessutom hade vi inte solrosfrön, som kockklubben hade.


Tid: ca 15 minuter + jäsning 15-60 minuter + i ugnen ca 14 minuter.

Hon började med att röra ner ett halvt paket jäst och en tsk honung i 3,5 dl handvarmt vatten. Så rörde hon ner 1,5 dl havreflingor, ca 4,5 dl speltmjöl och 1 dl rågmjöl. (Hon skulle satt lite mer rågmjöl också, men den tog slut.) Så ännu 0,5 dl chiafrön och 3/4 tsk salt. Hon arbetade ihop degen och tillsatte mjöl så att den ännu förblev lite lös men fastnade bara lite på händerna.

Hon formade sedan 10 semlor direkt på den bakplåtspapperklädda bakplåten. De fick jäsa en knapp halvtimme (för då blev ugnen ledig och vi åt middag). Hon skvätte vatten på dem, strödde lite extra chiafrön ovanpå dem och gräddade 14 minuter i 200 grader het ugn.


Jättegoda blev de! Helt super. Mjuka, saftiga och mycket smak.
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar