tisdag 30 augusti 2011

Äppelvispgröt

Skördetider som bäst! Äntligen har vi äpplen. Den här gången lagade mannen vispgröt.


Tid: en god stund, faktiskt, kanske en timme totalt? För 10-12 portioner.

Mannen började med att skära många äpplen i bitar och koka i vatten i stora kastrullen. När äpplena var mjuka stavmixade mellanflickan dem. Lite socker lade de i, men det går att undvika helt också. Så kollade han mängden äppelpuré och uppskattade den till ca 2 liter, och lade i mannagryn enligt det. Kokade upp gröten och lät koka klart. Han fick tillägga mer vatten sedan, purén var så pass tjock.

Efter avsvalning vispade han gröten. Klart!
_

måndag 29 augusti 2011

Sista chansen att få kostrådgivning 20 % billigare är nu!

Mitt augustierbjudande med 20 % rabatt på alla kostrådgivningstjänster är i kraft bara några dagar till. Senast på onsdagen ska du slå mig en signal eller skicka mig ett mejl och komma överens om en träff!


Läs mer här: Kom i form efter sommarn
_

Enkel wok med kyckling, squasch, bönor och morot

Allt från egen backe - utom då kycklingen förstås :).


Tid: 20 minuter + svamprensning. För 5 personer.

Jag hettade upp kokosolja och rypsolja i wokpannan. Jag skar 3 kycklingfiléer i skivor. Fräste dem i woken tillsammans med lite hemlagad pesto. Satte undan en stund. Fräste sedan några svampar vi hittat på gården, ansat och skivat (ett par aspsoppar, ett par lärksoppar och några fler smörsoppar), en stor bit squasch i strimlor, en handfull gröna bönor skurna i stumpar, fyra små morötter i strimlor och en liten strimlad lök.

Lade tillbaka kycklingbitarna. Spädde med hemlagad ankbuljong från frysen. Lät puttra några minuter så att bönorna blev lite mjukare och köttet genommoget. Smakade av med lite mer pesto och peppar, saltet var redan OK. Lite hackad färsk persilja lade jag med till sist.

Kokade lite glasnudlar till, men även andra nudlar eller ris passar. Eller om man vill ha en lchf-version så kan man äta bara wok, det går bra det med.
_

söndag 28 augusti 2011

Finlands nya diabetesförening är nu grundad!

Finlands nya diabetesförening är nu grundad. I det konstituerande mötet deltog 16 personer. Ordförande för mötet var Christer Sundqvist, och jag fick vara sekreterare. Ska strax fortsätta skriva protokollet, ville bara publicera denna positiva nyhet först!


Invalda i styrelsen blev: Raimo Kantanen (ordförande), Mikko Pietarinen, Rauno Vauramo, Kirsti Lampinen, Tommi Ruotsila, Christer Sundqvist och jag (Nina Westerback). När bilden togs, efter mötet, hade tyvärr Tommi Ruotsila hunnit slinka iväg. Mig kanske ni känner igen, i brun klänning.

Stämningen på mötet var positiv och diskussionen konstruktiv. Många andra än de som valdes in i styrelsen ville också vara aktivt med, och idag har det via Facebook kommit många uppmuntrande kommentarer och hjälperbjudanden. Vi tror på vår sak!

Föreningen kommer inte att motarbeta andra föreningars arbete, utan vill erbjuda diabetikerna en annan möjlighet till information om diabetes, bland annat gällande lågkolhydratkostens betydelse. Vi samarbetar gärna med andra föreningar och organ.

Föreningens namn är Suomen Uusi Diabetesyhdistys ry - Finlands Nya Diabetesförening rf. Den kommer att registreras så snart som möjligt, varefter vi skapar en webbsida och en Facebook-sida. Medlemsavgiften kommer att vara 30 euro/år, där vårt nyhetsbrev/tidskrift kommer att ingå samt andra medlemsförmåner. Styrelsen kommer att samlas inom kort.

Föreningen är tvåspråkig och kommer att publicera material både på finska och svenska. Ett pressmeddelande kommer också att sändas ut på bägge språken.

Christer Sundqvist har skrivit mer på sin blogg (på finska): Perustetaan uusi valtakunnallinen diabetesyhdistys Suomeen.
_

fredag 26 augusti 2011

Imorgon grundas Finlands nya diabetesförening

Imorgon ska jag förutom en trevlig släktings bröllop på ett möte jag sett fram emot länge. Det är nämligen så att Finlands nya diabetesförening grundas imorgon kl 12 på restaurang Laulumiehet i Helsingfors, Sanduddsgatan 2.


På Facebook grundades redan i början av sommarn saken (på Facebook kallas det "cause") "Perustetaan usi diabetesyhdistys Suomeen, dvs "Vi grundar en ny diabetesförening i Finland". Saken har nu 324 medlemmar. Jag ser ut att ha värvat näst mest medlemmar, hela 17 stycken. Mest har så klart hälsobloggare och biologie doktor Christer Sundqvist värvat, det är han som står bakom initiativet och har ordnat mötet.

Idén med den nya föreningen är bland annat att erbjuda diabetiker, både av typ 2 och 1, bra och mångsidig information om hurdan kost som är bäst för diabetiker.

Ett pressmeddelande har skickats ut, läs mer om föreningens målsättningar i det. Det finns att läsa här på Christers blogg: Perustetaan uusi valtakunnallinen diabetesyhdistys Suomeen.

Om du är intresserad av att vara aktiv är du så klart välkommen med! Både nu imorgon på mötet och när som helst senare.
_

torsdag 25 augusti 2011

Matjessill med äggsmör, broccoli, morot och potatis

Enkelt och sååå äkta och närande.


Tid: ca 20 minuter. För 5 personer.

Kokade potatis och morot (från egen trädgård så här års!). Broccolin, från egen trädgård även den, mums!, kokade vi ovanpå de övriga grönsakerna i ånginsats, och likaså de fem pyttesmå lökarna vi också hittade under ogräset i vår trädgård. Matjessillen marinerade min man en liten stund i vinäger med hackad lök och något sött, eller tja, mer som en sås han hällde över den, bara några skedar.

Äggsmör lagade vi också under tiden: 3 ägg som kokas ca 8 minuter, svalnar ett par minuter och rörs med mycket smör till lagom konsistens. Med rätt koordination lyckas hela rätten på 20 minuter. Servera med smör för potatisen, broccolin, löken och moroten.
_

onsdag 24 augusti 2011

Vispgröt på speltmanna och bär

När det blir lingontider kan det här vara ett trevligt recept. Vi använde körsbärssaft från egna körsbär. Vilka bär som helst funkar bra, tror jag.


Tid: ca 20-25 minuter + avsvalning. För 5 personer.

Koka upp saft av bär tillsammans med vatten (det är smaksak hur bärstark du vill ha den) eller hela bär med lite vatten och socker enligt smak. Har du hela bär kan du stavmixa bären när du kokat dem ett par minuter om du vill. Rör sedan ner speltmannagryn. Grynmängden ska vara i rätt förhållande till saftmängden, titta förhållandena på förpackningen! Koka klart mannagröten.

Låt gröten svalna, vilket brukar ta flera timmar. Du kan låta svalna över natten också. Vispa sedan med elvisp. Klart!
_

tisdag 23 augusti 2011

Smoothie på bara bär och en sked turkisk yoghurt

Banan behövs så klart inte till smoothie om man har mycket bär, vilket man kan ha den här tiden på året. Den här lagade mellanflickan och jag när vi var på tumis en förmiddag.

Smoothiekock idag: mellanflickan och jag. För två personer.

En liten skål gröna vinbär (går också med andra bär), det var väl ca 4 dl, ett par tre dl vatten, ett par skedar turkisk yoghurt och en liten hutt lönnsirap. Och en handfull isbitar. I blender. Muuuums!
_

måndag 22 augusti 2011

Tre timmars föreläsning i Rovaniemi

En ny utmaning avklarad igen. Jag föreläste för allmänheten och en kurs för kosthandledare på Lapin Urheiluopisto, i Rovaniemi, kl 9-12 i lördags.

Jag var ganska nyfiken på hur materialet skulle mottas den här gången. Jag har ju föreläst ganska ofta i år, men det här var första gången jag gjorde det för folk i branschen. Därför ville jag ge dem något nytt, för en stor del av det jag vanligen föreläser om känner de så klart redan till.

Det mesta av mitt nya material handlade om vikten av hur man äter samt om tarmens funktion och betydelse för hälsan. Jag ville betona skillnaden mellan att äta allmänt bra och att korrigera en obalans med hjälp av kost. För det tycker jag är en sak mänskor alltför ofta blandar ihop. Man bråkar till exempel om huruvida havregrynsgröt eller rågbröd eller mjölk är bra mat eller dålig mat, medan det i själva verket beror på både mänskornas individualitet, gener, obalanser, grad av aktivitet och mycket mer.

Det mest spännande jag tog upp var tarmflorans betydelse i sjukdomar och problem som autism, ADHD, skitsofreni, depression och autoimmuna sjukdomar. Det vill jag skriva mer om en annan gång också.

Bedömningarna varierande från ganska kritiska, vilket jag hade väntat mig då jag tog en risk och presenterade sånt som med säkerhet skulle vara helt ny information för åhörarna, till riktigt positiva. Till min otur har jag knappt talat ett ord finska på hela sommarn så min normalt helt flytande finska fick också några kritiska kommentarer. Men det är också att vänta sig på en ort där man inte är van att lyssna till personer som talar ett annat språk än sitt modersmål.



På eftermiddagen fortsatte arbetet med gruppen kosthandledarstuderande i form av fria grupparbeten om balans, samt om balans och övervikt, balans och tarmfunktion, samt balans och psyke. Bilderna är från den sessionen.

På lördagskvällen hade en i gruppen ordnat en liten vandring till Ounasvaara, där vi stannade på ett ställe med härlig utsikt och grillade renkorv och kokade "nokikahvi" (=sotkaffe?). Vi hade några lekar och spel där också, och hade en väldigt trevlig kväll.


På söndagen jobbade studerandena med fyra äkta klientfall. Två av personerna kom på eftermiddagen och lyssnade på analyserna och fick förslag till kostförbättringar. Det var intressant!

Här kan du läsa mer om utbildningen: Ravintovalmentajakoulutus. De ansvariga personerna är Marja Immonen och Christer Sundqvist. Christer (stående längst till höger på den tredje bilden) har den välbesökta hälsobloggen Veteraaniurheilija, som du kanske känner till.
_

lördag 20 augusti 2011

Hemlagad pestosås!

Skulle jag ha massor av persilja, skulle jag gjort pesto på den istället, för det är minsann ännu godare än med basilika, tycker jag. Det tycker också Christian med bloggen Christians mat och minnen, samlade recept. Här är hans recept på nordisk pesto: Nordisk pesto.


Men bra blev den med basilika också! Jag hade nämligen en verkligt stor bunt egen basilika, som ursprungligen var en butikskrukbasilika. Du ser den på bilden nedanför! Det blev två burkar pesto samt ännu en hel frysask att frysa ner. Har förresten aldrig frusit ner blad förr, får se hur de blir.

Tid: 10 minuter. Per burk.

Jag gjorde två sorter, för olivoljan tog slut. Jag tycker hasselnötter blir minst lika gott som pinjenötter, så jag använde det istället.

Sort 1:
några dl basilikablad
ca 2 dl olivolja
en liten handfull hasselnötter
några bitar hård svensk ost, typ präst
havssalt för smak

Sort 2:

några dl basilikablad
ca 2 dl rypsolja
ett par matskedar valnötsolja
en liten handfull hasselnötter
några bitar hård svensk ost, typ präst
havssalt för smak

Tyvärr har jag ingen stor mortel, skulle helst mortla peston. Men med blender gick det också bra. Har du inte blender går stavmixer nästan bättre.

Peston blev jättejättegod! Vi har ätit den med spaghetti en gång och med griskött en gång. Barnen älskar den också.

Paprikan växer, långsamt...

Paprika har vi försökt odla i växthuset också i år. Förra året blev det inte en enda. Idag har vi några frukter på kommande, men bara på en av de fem plantorna. Blommor syns till på alla de andra, men inga frukter :(. Inte vet jag var som gått fel. Vi har nog skakat, och insekter har där också varit.


Nå, här är de störa frukterna på bild! De växer varje dag. Ska bli spännande att se. Fyra stycken på kommande åtminstone.

fredag 19 augusti 2011

Snabb sallad med ägg och laxrest

En dag här i augusti hade vi inte så mycket till lunchingredienser, men vi hade en lite laxrest och en del ekologiska ägg. Det blev en enkel sallad.


Tid: 15 minuter. För 3 personer (stora flickan och lilla flickan var på vift).

Plockade det sista av våran sallad i trädgården, sköljde den och centrifugerade den. Rev den i lite mindre bitar. Kokade under tiden fyra ägg. Tog en tredjedels gurka, också egen gurka som vi hade en stump kvar av, skar i bitar. Satte upp allt, med de skalade äggen, på fatet. Gjorde en dressing av citronolivolja (det går lika bra med olivolja och lite pressad citron så klart) och ett par tag med saltkvarnen och pepparkvarnen. Klart!
_

torsdag 18 augusti 2011

I lördag ska jag föreläsa i ... Lappland!

Det ska bli sååå roligt. Jag föreläser hela 3 timmar på lördagsmorgon kl 9 på Lapin Urheiluopisto. Föreläsningen är öppen för vem som helst och kostar 10 euro. De som med säkerhet ska lyssna är en grupp som studerar kosthandledning (eller något sånt, det kallas "ravintovalmentaja" på finska) på samma institut. Så det ska bli helt superintressant att träffa dem, och få lite diskussion till stånd.

Jag ska tala om vad som är riktig mat, om mänskans balans samt om riktig mat i praktiken. Jag har en hel del nytt material som jag aldrig föreläst om, och är väldigt nyfiken att se hur det ska tas emot!

Här är en länk till föreläsningen som den marknadsförs lokalt: Nina Westerbackin ravintoluento Lapin Urheiluopistolla 20.8.2011 klo 9-12 .

Jag har dessutom aldrig varit i Lappland på sommarn, och nu ska jag tillbringa fredag till söndag där.
_

onsdag 17 augusti 2011

Rökt sik med 5 små kantareller och tzatziki

Mannen var ute i skogen men hittade tyvärr bara fem små kantareller och en liten taggsvamp. Nå - tillsammans med en rest kokt potatis från gårdagen stekte jag dem i smör, och det blev ett riktigt gott tillägg till den rökta siken.


Tid: under 20 minuter + gärna en timme eller mer för tzatzikin att stå och dra. För 4 personer.

Jag började med att riva gurka (egen gurka, yeah!) för tzatzikin. Till min glädje märkte jag att den egna gurkan minsann var betydligt mindre vattnig än butikens gurkor! Jag saltade lätt och pressade ut vatten, och skedade av ett par matskedar vatten. Rörde sedan ner ett par dl turkisk yoghurt, en pressad vitlöksklyfta och en skvätt olivolja. Smakade av med salt och peppar.

Mannen putsade sina svampar under tiden. Jag skar dem och de ca tre små kokta potatisarna i bitar och fräste dem i smör tills de var klara och potatisarna genomvarma. Smaksatte med hackad persilja.
_

tisdag 16 augusti 2011

Självförsörjande augusti - uppdatering

Nu har halva månaden gått. Vi har dagligen klistrat in matkvittona i ett häfte och skrivit upp allt vi ätit.

Det egenodlade som så gott som dagligen varit med är körsbär, körsbärssaft eller vinbär i någon form. Det har varit med i smoothien eller bärgröten till frukosten 14 dagar av 16. Smoothien har nästan varje gång innehållit även bananer och lite melon, ibland yoghurt. En bärpaj har mellanflickan också bakat och en gång har vi gjort hemlagad glass av körsbär.

Vår sallad åt vi upp, och helt i början av månaden sådde jag ny. Den är ca 1 cm hög, hoppas den nu orkar komma upp trots det mulna och kalla vädret. Det sista av spenaten skördade jag också i början av månaden.

Potatis har vi ätit 6-7 gånger. Där finns massor till, men vi äter inte potatis varje dag ändå, och de får växa lite till. Ganska små har de varit, för det var ju en ganska torr sommar.

Squasch åt vi ca 5 gånger, men plantorna gjorde sedan paus och nu är där ca 7 nya på kommande men de är bara några cm långa ännu.

Gurkor har vi fått sex stycken än så länge. Stora, fina. Jag har lagat tzatziki på en, och resten har vi ätit som pålägg eller i sallad. Idag tog jag in en ny igen och de två (!) första körsbärstomaterna. Gurkan vägde 480 gram, de två tomaterna 9 gram tillsammans :).

Broccoli har vi ätit en hel gång. Vi delade den kristligt i tre delar då vi var bara tre personer hemma den dagen.

Morotsskörden blev dålig för katten använde just den odlingslådan som toalett en tid så alla frön grodde inte. Men vi har ätit morot tre gånger. Rödbeta har vi också ätit två gånger.

Ärtskörden blev eländig, det blev mat bara till drygt en gång. Bönorna är ännu värre, men av pappa fick vi en stor bunt prima bönor en gång.

Egen lök hade vi också, men den drunknade nästan under ogräs medan vi var i Frankrike och kanske delvis redan före det. Så det har vi ätit bara en gång av.

Egna örter har vi använt en hel del. Dillen var fin, och basilikan. Så har vi också haft oregano, mynta och persilja. Basilikan blev, tillsammans med olja, ost och nötter, ett par hela måltider i form av pesto för nån dag sedan.

På grund av vissa utmaningar har jag tyvärr inte haft möjlighet att baka bröd, trots att jag har surdegsrot i frysen som väntar, vilket skulle ha dragit ner matkostnaderna ytterligare.

I naturen har vi hittat några enstaka kantareller och andra svampar, men vi har varit lata med att skörda nässlor och annan vild mat. Metat har vi gjort en gång (mannen och lilla flickan) men det kom bara en abborre. Som vi nog trots det åt upp, stekt i smör!

I frysen har vi ännu lyckats hitta grönkål från förra hösten, som vi nu ätit upp, och så klart buljong.

Så - en hel del har vi fått från gården, men en hel del har vi ändå fått köpa. Närmare redovisning om kostnaderna för det köpta kommer först i slutet av månaden.

Mot slutet av månaden kommer det att bli äpplen! De är på vippen att mogna nu. Och så hoppas jag på mer tomater. Nya gurkor har vi hela åtta stycken på kommande, vilket också är kiva. Bilden är tagen igår, du borde kunna se åtminstone fem gurkor på den! Den längst bak till höger skördade jag idag.
_

Blomkålspurésoppa med jordnötssmak

En lite annorlunda blomkålssoppa den här gången. Familjen fick gissa "ingrediens x", men kom inte på det, även om det kände något annorlunda.


Tid: 20 minuter. För 5 personer.

Jag kokade upp några dl vatten samt en liten ask egen buljong, totalt ca 5 dl tror jag. Lade i en hel blomkål samt några egna potatisar, tvättade. Lät det koka helt mjukt. Puréade med stav, tillsatte en rest creme fraiche-sås från föregående dag (den var kryddad med persilja och ringblad, därför syns det något gult i soppan!) och lite grädde, samt ett par matskedar jordnötssmör (gjord på endast jordnötter). Smakade av med salt och peppar.

Serverade med rågbröd med egen gurka. Gott!
_

måndag 15 augusti 2011

Testat: bovete-batat-spaghetti

Nappade tag i en ny vetefri spaghetti igen senast jag besökte Ruohonjuuri. Spaghetti gjord på 95 % ekologiskt bovete och 5 % ekologisk batat. Inget annat.



Den var faktiskt ganska god! Smakade mindre bovete än vad själva grynen gör, men lite mer än vad plättar och blinier gör. Med en god sås funkar det nog helt bra. Även om jag nog tyckte majspennena var godare, och så klart min spaghettifavorit quinoa-ris-spaghetti.

Jag har använt bovetespaghettin bland annat till squasch-tomat-pastan häromdagen, och så med hemlagad pesto. Smakade riktigt bra.

Där är den ju! Tomaten.

Den första röda tomaten för i år, hurra!! Igår var den orange, idag är den röd. De övriga 499 är fortfarande gröna.


_

söndag 14 augusti 2011

Kom i form efter sommarn!

Kom det några extra kilon under sommarn? Vill du bli av med dem men ändå kunna njuta av god mat? Känner du dig trött och hängig, eller har du ett starkt sötsug? Eller har du mer övervikt sedan en längre tid?

Riktig mat erbjuder dig 20 % rabatt om du startar ditt kostrådgivningsprogram under augusti månad! Den första träffen kan vara i september, men vi måste avtala senast 31.8.

För dig som har mer övervikt rekommenderar jag det fulla kostrådgivningsprogrammet på 4,5 h och för dig som bara vill gå ner några kilo rekommenderar jag lättprogrammet på 3 h.

Det fulla kostrådgivningsprogrammet består av fem träffar. Den första träffen tar ca 90 minuter. Vi går då igenom ditt nuvarande sätt att äta, dina målsättningar och hela din livssituation, och utarbetar tillsammans ett kostprogram för dig. Programmet är så detaljerat du önskar. De övriga fyra träffarna tar ca 45 minuter. Vi kan sköta en del av träffarna per telefon också. Den sista träffen blir ungefär 6 månader efter den första träffen, men i början är träffarna tätare. Priset för programmet är normalt 260 euro (inkl. moms), men för dig som förbinder dig under augusti månad 208 euro.

Lättprogrammet är för dig som önskar gå ner bara några kilo, tappa några cm i midjan, bli av med sötsuget eller annars bara få hälsosammare matvanor. Då träffas vi åtminstone en gång i början 90 minuter, och sedan 2-3 gånger till antingen i verkliga livet eller per telefon, så att den sammanlagda rådgivningstiden blir 3 h. Normalpriset för lättprogrammet är 170 euro (inkl. moms), men för dig som förbinder dig under augusti månad 136 euro.

Eller vill du bara ha en timme individuell rådgivning? Även där får du 20 % rabatt under om du förbinder dig under augusti månad. I stället för 62 euro/h betalar du 49,60 euro/h.

Kontakta mig under augusti månad, dvs senast 31.8. via kontaktformuläret, nina(at)tosiruoka.fi eller tfn 045-2536 936.
_

Körsbärslikör

Varje år brukar vi laga körsbärslikör. Det får räcka med en flaska, för vi dricker sällan annat än vin. Och då det tar ca 4 månader för den att fullbordas blir det alltid ganska lagom med nysmakning till julafton.

Man fyller en flaska med körsbär, med kärnor i så klart. Så häller man i socker. Den här gången ville vi inte ha riktigt så mycket som det brukar stå i recepten, utan hällde bara några dl. Får se om den blir lite mindre söt, hoppas på det. Så fyllde vi på med vodka ända upp till flaskans mynning.

Tät kork på, flaskan på mörkt ställe (i ett skåp, t.ex.) och så skakar man om flaskan några gånger i veckan, eller byter position på den, de första veckorna så att sockret smälter jämnt. Och när fyra månader gått är likören klar!
_

lördag 13 augusti 2011

Körsbärssaft, både kallpressad och kokad

Körsbärssaft för de små och för de stora har vi lagat. Med saft för de stora avser jag likör, men det ska jag skriva ett skilt inlägg om.

Vi har plockat minst 10 liter körsbär i år, idag plockade jag igen en liter och ännu finns det kvar. På vårt enda träd som är bara 6 år gammalt. Ett bra träd.

Körsbärssaften lagar vi sällan med mehumaija. Vi brukar istället trycka de färska körsbären genom ett durkslag och ta till vara den färskpressade saften. Den dricker vi, använder till smoothie, och fryser ner i små askar för vinterns smoothien.

Sedan kokar vi det som blir kvar i durkslaget tillsammans med lite vatten, och trycker den sedan på nytt genom durkslaget. Då har vi kokt saft. En del lägger vi på flaskor som vi dricker under höstens lopp. Där tillsätter vi lite socker. Inte mycket, utan typ 10 %. Den får vara lite sur, för den är ändå supergod.

Har du körsbär? Vad gör du med dem?
_

Snabb pastarätt med squasch, tomat och grädde

Kollar i skåpet för lunch åt stora flickan och mig själv, har typ ingen mat... hittar en bit egen squasch och ett par tomater.


Tid: högst 20 minuter. För 2 personer.

Lade pastavatten att koka. Stora flickan får farfalle, jag (som inte tål vete) får bovetespaghetti. Jag skar en bit squasch i bitar, fräste i smör, hällde på en rest creme fraiche och en skvätt grädde samt lite röd sås. Lät puttra en stund. Skar två tomater i klyftor, lade i till sist så de just hann bli varma. Smakade av med salt och peppar. Klart!

_

fredag 12 augusti 2011

Bananfri smoothie: nektarin, citron och melon

Mest har det ju blivit bärsmoothien på sistone. Med några dl vinbär, ett par bananer och lite färskpressat körsbär, typ. Men den här morgonen när jag var på tumis med mannen blev det bara frukt. Och det behövdes inte ens banan.


Smoothiekock idag: jag. För två personer.

En nektarin och en bit honungsmelon skars i bitar. En halv pressad citron, en skvätt vatten och en handfull isbitar. Kördes i blendern.

Jättegod och läskande. Här med en för finska förhållanden ovanligtvis lagom mogen mjuk nektarin och en caffelatte. Mums!
_

torsdag 11 augusti 2011

Inga röda tomater ännu

Fint har våra tomatplantor vuxit, men inte en enda tomat har blivit röd ännu. Inte ens orange. Jag fattar inte! Jag börjar oroa mig snart. Självförsörjande augusti går lite dåligt i år då det enda vi har ordentligt av just nu är typ potatis. Gurka får vi några i veckan av, rödbeta och morot knappt ens det, ärterna är slut, bönorna blir det minimalt av, squaschen har paus... :(



På övre bilden körsbärstomater/busktomater och på den nedre våra pålitliga Money Maker-tomater som vi haft i flera år (jag menar samma sort).

Har era tomater redan rodnat?
_

onsdag 10 augusti 2011

Nästa veckas fredag börjar anmälningen till min Arbis-kurs!

Påminnelse: Som jag berättat tidigare, så kommer jag att hålla en kurs i kost och hälsa på Esbo Arbis i höst. Kursen börjar redan tisdagen 6.9 och håller på fem tisdagar. Jag kommer också att hålla en föreläsning om samma ämne torsdagen 24.11 klockan 10.


Här kan du se hela Arbis katalog, som tyvärr inte längre skickas hem till stadens invånare: Kursprogram hösten 2011. Du kan också få broschyren på Arbis verksamhetsställen, samservicecentralerna, biblioteken och köpcentra i Esbo.

Det finns ett tryckfel i broschyren: det står att kursen håller på 6.9-11.10. Men den sista gången är redan 4.10, inte 11.10. Så det kan löna sig att hålla det i minnet. Jag har korrigerat på bilden.

Välkommen på kurs eller föreläsning, eller båda! Anmälningen börjar fredagen 19.8 kl 12.00 via internet: www.Ilmonet.fi eller per telefon kl. 12.00–15.00, tfn 09 8165 7890.
_

tisdag 9 augusti 2011

Läsvärt: Perfekt matsmältning av Deepak Chopra

Den här boken lånade jag redan för flera månader sedan, men fick nu först läst då det var flera andra böcker i kö. Den var däremot betydligt mer lättläst än jag anat. Jag läste den slutligen på några dagar.

Boken är skriven år 1994 och har 130 sidor men väldigt sparsamt med bilder.

Deepak Chopra, http://deepakchopra.com, är läkare och expert på ayurvedisk läkekonst. Han har ett eget behandlingcenter i USA, och han skriver böcker och föreläser. På twitter har han i skrivande stund 588 689 följare: http://twitter.com/DeepakChopra (och på några timmar hade antalet stigit med 180 personer!).

Chopra förespråkar, liksom så många andra av de läkare jag respekterar och beundrar, att man ska leva i balans med sin egen kropp. En stor del, den allra största, utgår från en fungerande matsmältning. Chopra berättar ingående om matsmältningens funktion, och vad som kan gå på tok på vilket ställe, och vad man kan göra för att förbättra situationen.

Ayurveda är något jag länge haft längtan att stifta bekantskap med. Jag har gått två kurser i kinesisk läkekonst, men på något sätt känner jag en allt större dragning till Ayurveda. Som ju kan ses som ytterligare ett sätt att förklara samma fysiologiska och mentala processer med, de två står i ingetslags konflikt sinsemellan. Ayurveda lär vara den allra äldsta hälsoläran människan känner till.

I Ayurveda är kroppen en del av naturens kontinuum, och ett dynamiskt energifält.Vår fysiologi är intelligent, och de fysiologiska funktioner som styr utbyte av celler och molekyler är beroende av denna intelligens. I kvantfysiken har man kommit fram till att människokroppen är uppbyggd av atomer. Men de hör ju alla till ett energifält.

Chopra talar om kroppens egen läkning, återskapandet av hälsa. Vilken av kroppens mekanismer ansvarar för läkningen? Givetvis inget organ ensamt. Redan när ett litet sår läks händer tusentals olika processer i kroppen, och vi förstår inte ens en bråkdel av dem. Inget medicinskt ingrepp kan imitera det som händer. Enligt Ayurveda är just kroppens självläkning en av dess allra viktigaste egenskaper.

Ayurveda ser matsmältningen som en process där kroppen extraherar intelligens ur födan och omvandlar den till sådan intelligens som behövs i kroppen. Det är därför kosten är så grundläggande för kroppens balans (homeostas) och självläkningsförmåga. Kroppens funktioner har inbyggda inställningar som reglerar balansen. Ögonens pupiller justerar sig enligt ljuset. Molekylerna i blodomloppet färdas dit de ska - hormoner, näringsämnen och många fler.

Ännu en sak jag vill ta upp om bokens innehåll är doshorna. Ayurveda tror inte på den strikta åtskillnaden mellan kropp och sinne. Ayurveda förklarar hur kroppens styrs genom de så kallade doshorna, de styrande elementen: Vata, Pitta och Kapha. Vata reglerar rörelse, Pitta styr ämnesomsättningen och Kapha reglerar kroppsstrukturen. Din kropp behöver alla tre, i varje cell. Som sagt är det ett sätt att förklara, inget konstigare. Och det stämmer ju att varje cell har rörelse, ämnesomsättning och struktur.

Men doshorna dominerar i varje människa i olika grad. Du kan vara en Vatta-typ, en Pitta-typ eller en Kapha-typ, eller en blandning av två, eller av alla tre. Jag gjorde ett test i boken som visade sig att jag hör till den ovanligaste typen, som är en blanding av alla tre. Olika typer har mer eller mindre anlag för att drabbas av olika sorters fysiska problem, som förstoppning eller gasbildning.

Det sista och det viktigaste jag vill ta upp är vikten av hur man äter, inte bara vad, som beskrivs noggrant i boken och betonas i många sammanhang. Jag kan bara hålla med. Detta tema återkommer i varje bok jag läser om naturlig hälsa. Folk är så benägna att ta till mediciner för halsbränna, förstoppning, diarré, smärtor, osv. När så mycket skulle lösas genom att äta på rätt sätt. Jag kanske återkommer till detta i ett skilt inlägg, så viktigt tycker jag det är.

En läsvärd bok, med andra ord. Jag tippar på att Chopras övriga böcker också är läsvärda.
_

Annorlunda hemmamat i Frankrike: stekt kanin

Resereportage (i efterskott).


Som jag skrev tidigare försökte vi under vår resa i Frankrike äta sådant vi inte får hemma. I en fransk supermarket finns det kanin. Så det köpte vi. Vi köpte två paket kanin, som vartdera innehöll ett stort lår, en stor halsbit, och något slags framben med bröstfilé runt (tror jag).

Tid: en dryg timme. För 5 personer.

Mannen fräste kanindelarna i smör och lät dem puttra en stund i en gryta med färsk tomat i bitar, ett par lökar, några aprikoser, sås av färsk chili, salvia och salt och peppar. Sedan lade han delarna att grillas i ugn tills de var helt färdiga. Han kokade couscous till samt fräste zucchinistrimlor i smör med vitlök.

Han servereade kaninköttet, couscousen och zucchinin med såsen från grytan. Jag åt min portion utan couscous.

Det var jättegott, men smakade inte så långt från kyckling. Kanske som en blandning mellan kyckling, anka och griskött?

Jag lägger etiketten "vilt" på det här, även om kaninköttet som säljs i Frankrike knappast är vilt, men säkert vildare än uppfödd kyckling i alla fall.
_

måndag 8 augusti 2011

Hemmamat i Frankrike: ankgryta

Resereportage (i efterskott).


Under våra veckor i Frankrike försökte vi ofta köpa råvaror som vi inte skulle få i Finland. Den här gången var det min tur att laga maten, och det blev gryta på anklår.

Tid: ca 1,5 h totalt. För 5 personer.

Jag hade tre anklår och en ankbröstfilé. Låren fräste jag i smör i en panna runtom och lade att puttra tillsammans med hälften av en totalt enorm bifftomat från våra värdars trädgård (motsvarande en handfull vanliga tomater), ett par stora lökar och en skvätt vatten. Och salt och peppar. Där fick den puttra tills den var klar och lite längre faktiskt, för vi blev bjudna på några glas vin hos värdparet och det tog sin tid... Mot slutet lade vi i en liten rest stuvad squasch också.

Ankbröstfilén (som vi hade för att skarva så måltiden skulle räcka till fem) stekte jag också i smör och lade sedan in i ca 100 grader het ugn. Den borde ha varit där bara ca 15 minuter, men den var fullt ätbar också trots övertiden.

Jag kokade bönor till, också från värdarnas underbara trädgård. Jättegott.
_

Kokt rödbeta med rostade pinjenötter, äggsmör och sallad

Härligt enkel lätt lunch med rena smaker.


Tid: 20 minuter. För 5 personer.

Började med att koka de fem medelstora rödbetorna som jag hittade i min köksträdgård. Är de stora tar det mer än 20 minuter. Jag kokade 6 ägg i samma kastrull (sparar energi!) så att jag lade i dem mot slutet och kokade dem ca 8 minuter.

Jag rostade pinjenötter, nästan en hel påse, i torr gjutjärnspanna. Det är ganska enkelt. Också solrosfrön skulle funkat, eller valnötter eller andra nötter, eller mandlar.

Jag rörde sönder de ännu lite varma äggen med ca 100 gram smör i en skål med hjälp av både kniv och gaffel.

Vi gjorde en enkel sallad till av sallat från egen gård och lite tomat till (inte ännu egen).
_

söndag 7 augusti 2011

Underbara rosor

Efter att två av mina rosor dött av stränga vintrar (eller en dog helt och den andra dog till typ 90 %) har jag i år skaffat två nya. Förra året fick jag redan en ny av svärmor, en helt ljusrosa "New Dawn", som klättrar.


Här är min rosen- och klematisrabatt som den ser ut i år.


Den ena nya är den här ljusröda underbara (som på den övre bilden knoppar precis framför den blåa klematisen). Rosen är Queen Elizabeth.
_

lördag 6 augusti 2011

Läsvärt: Den självläkande människan av Sanna Ehdin

Den här boken har Sanna Ehdin skrivit år 1999. Hon använde namnet Susanna Ehdin på den tiden. Sedan dess har hon bytt sitt offentliga namn till Sanna Ehdin, för att hon funnit sitt sanna jag.

Sanna Ehdin är immunolog, forskare och författare. Hon har skrivit nio böcker. Den senaste är "Finn din energikod" som kom ut år 2010. Hon bor större delen av året i Kalifornien.

Boken har drygt 300 sidor, tät text och inga bilder. Så det är mycket läsning. Boken har elva kapitel. Några av kapitlen är
  • Vi består av energi
  • Mineralers och vitaminers läkande kraft
  • Tarmens flora och fauna
  • Tankens skapande kraft
  • Helhetssyn - grunden för självläkning.
Jag tyckte om boken. Det mesta som står i den är, trots att det gått 12 år, fortfarande högaktuellt. Dock har Sanna ändrat sin åsikt om fett för bara ett par år sedan. När boken skrevs varnar hon ännu för mättat fett, även om hon betydligt mer varnar för skräpmat och socker. Den nya forskning som kommit under de senaste 3-4 åren som visar att mättat fett inte är farligt för hjärtat fanns ju inte ännu då. Sanna äter själv numera en anpassad LCHF-kost med massor av grönt, och under hennes föreläsning i Helsingfors förra hösten berättade hon att hon lidit av fettbrist. Så detta är bra att ha i tankarna när man läser boken.

Det är mycket helt grundläggande näringslära i boken. För mig är det alltid bra att repetera också den. Mest utbyte fick jag de kapitel som handlade om energi och energins flöde i kroppen.

Jag blev redan i början fångad, och fick en aha-upplevelse, då Sanna redogör för hur det kom sig att kroppen och själen separerades. Hela den västerländska läkekonsten grundar sig på en reduktionistisk syn: man förstår helheten genom att plocka sönder något i dess smådelar. Denna syn grundar sig åter på en mekanistisk syn, där fysikern Isaac Newton och filosofen René Descartes är något av symboler. Universum kunde förstås med förnuftet utan närvaro av andliga principer. Mänskokroppen styrdes liksom av pumpar, hävstänger (muskler) och tunnlar (blodkärl, nervbanor). "Sedan dess har man sett på kroppen som en maskin vars helhet inte är större än summan av dess delar", skriver Ehdin.

Den österländska läkekonsten, som t.ex. den kinesiska eller ayurvedan, har inte denna dualism. Kroppen och själen hör ihop. Många fysiska krämpor har samband med många psykiska problem. Jag som på senare tid läst mycket om t.ex. sambandet mellan tarmens funktion, kosten och autism och ADHD kan bara inse att den västerländska läkekonsten missar något stort här. För att bara nämna ett exempel av hundratals samband. Det har Sanna Ehdin också insett.

Boken är både teoretisk och praktisk. Är man inte alls intresserad av själva hälsomedvetandet och dess historia så ska man kanske välja en annan bok. Men är man intresserad av dessa grejer får man mycket praktisk hjälp av boken också. Där finns till och med praktiska övningar i bland annat andning.

Som resultat av den här boken och nästa bok jag ska recensera (som är skriven av Deepak Chopra) har jag faktiskt tänkt börja meditera i höst. Jag hoppas verkligen att jag inte hittar på något svepskäl att låta bli, jag vill verkligen göra det.
_

Stora flickans första blomrabatt - del 3

På försommarn fick stora flickan planera och plantera sin egen blomrabatt. Här är den föregående delen av serien: Stora flickans första blomrabatt - del 2.


Nu har salvian blommat ut, rosenstaven (till höger) är i full blom och stockrosen (till vänster) har vuxit sig lång och fått många knoppar. Atlasblommor har det kommit upp ett par tre stycken. Klematisen (som klättrar i mitten) verkar däremot ha tagit sig lite dåligt, jag ser inga blomknoppar på den. Kanske den behöver tid på sig.

Jag uppdaterar på nytt senast när stockrosen blommar!
_

fredag 5 augusti 2011

Körsbärstider: körsbärssylt

Det har plockats en väldans massa bär hos oss de senaste dagarna. Mest körsbär (som tekniskt sett så klart är frukter, men ändå), samt svarta, gröna och röda vinbär.



Nytt för i år är körsbärssylt. Supergod! Inte för söt, just lagom. Det var mannen som lagade. E-fri var den inte, förutom syltsocker innehöll den också gelatinblad. Så att den skall hållas bättre på smörgåsen.

Av körsbären har vi för övrigt lagat färskpressad saft och smoothie, samt vispgröt, både på manna och spelt. En del varmpressad (kokad) saft har också redan frusits ner, likaså en del kallpressad. Den kallpressade saften har mennen gjort genom att bara pressa körsbären genom en sil. Det i silen har han sedan kokat och silat.
_

Fem ganska stora broccoliplantor

Förra året fick jag bara en enda broccoliplanta att överleva, och den producerade en enda broccoliblomma, som vi åt med andakt (se bild i länken).


I år lyckades jag med fem plantor, i mitten på bilden. De har nu blivit stora och starka och på ett par skymtar en liten liten broccoliblomma. De ska få växa ännu många veckor.


_

torsdag 4 augusti 2011

Mera gurkor!

Växthusgurka är verkligen en grönsak jag kan rekommendera alla med växthus. Vi har redan fått typ 10 gånger mer mat ur den än ur förra årets djungelgurkor.


Vi har nu skördat tre gurkor. Den senaste mätte jag, den är 36 cm lång.


Det här är nästa som kommer, den är ca 15 cm på den här bilden.


Och så här ser plantan ut. Inte riktigt lika illa djungel som djungelgurkan, men ganska stor blev den här också. Tur att vi bara tog en planta!
_

onsdag 3 augusti 2011

Augustiutmaning: Självförsörjande augusti!

Ber om ursäkt för att utmaningen utlyses så sent. Men nu är den här: Självförsörjande augusti!

Få av oss är helt självförsörjande, men många av oss har egen trädgård, plockar bär och svamp, eller odlar tomater och sallad på balkongen. Inte heller vi är närapå självförsörjande, ens gällande grönsaker och frukt.

Men utmaningen innebär att man gör sitt bästa! För att spara på naturen, äta närmat, ekologiskt, slowfood, flo-food ;), hålla ner hushållskassan, gynna sin hälsa.

Är du med?
_

tisdag 2 augusti 2011

Voilà - den fantastiska nolleurosoppan!

Detta recept uppfann jag för 6-7 år sedan. Rätten äts hos oss alltid i augusti och september, och kallas nolleurosoppa. Därför att inget i den kostar då vi alltid har egen potatis och squasch den tiden på året, och buljong i frysen. Av någon orsak blev det inte av förra året - det var väl så att våra squaschplantor aldrig riktigt tog sig det året.


Tid: 30/5 minuter. Går också snabbare om man har bråttom, t.ex. 20 minuter. För 5 personer.

Koka upp lite hemlagad buljong, t.ex. kyckling eller nötbuljong. Jag hade ankbuljong den här gången. Ta en hel, ganska stor sqasch och skär den i ganska stora bitar eller skivor, lägg i kastrullen. Ta en eller ett par nävor potatis, klyv de stora, låt koka med. Har du egen lök, lägg i lite lök också!

Låt koka tills allt är mjukt och kör med stavmixer eller potatisstöt, eller vispa sönder med vispel. Krydda hur du vill, med örter du har hemma: t.ex. persilja, dill, basilika, gräslök eller timjan. Salta och peppra. Klart!
_