söndag 30 augusti 2015

Hönshuset - del 1

Vi byggde ju faktiskt ett hönshus i somras. Eller närmare sagt byggde vi om vår lekstuga till ett hönshus. Nu ska jag beskriva byggprojektet. Vem som helst som har en lekstuga kan bygga om den till ett hönshus. Och en lekstuga är lätt att bygga - det finns ju också färdiga lekstugor att skaffa. Färdiga hönshus är däremot antingen för små och/eller endast för sommarbruk, och de vinterisolerade är jättedyra.



Det började med en längtan efter att bli ett litet steg mer självförsörjande. Vi tog reda på, besökte några bekantas hönsgårdar, läste på, och konstaterade att det nog inte verkar så svårt eller tidskrävande. I min hemstad Esbo behöver man heller inget lov för att ha hönor, utan bara en anmälan, som görs på två blanketter som bara skickas in.

Jag lånade fem böcker om hönsgårdar och hönshus - de flesta var svenska för hönserier är vanligare där än i Finland. Och så började vi skissa lite egna idéer för förverkligandet. Vi diskuterade med de närmaste grannarna, som inte hade något emot det så länge vi inte har en tupp som väcker dem mitt i natten. Vi beslöt oss för att starta med fem hönor. Det verkade som att en flock på ungefär fem hönor går bäst utan tupp.

Lekstugan hade jag byggt, om jag minns rätt, sommarn 2005. Designen var min egen, jag konstruerade och planerade allt själv, och nästan allt virke vad sådant som blivit kvar efter vårt husbygge 2002-2004 eller sådant som fanns i min pappas förråd (t.ex. fönstren och dörren). Den är 5 m2 stor, för det är det största man får bygga i min hemstad utan bygglov.



Det här var utgångsläget - vi har precis tömt lekstugan på möblerna. Den vågräta väggpanelen är samma som vi har på huset.

Det som åtminstone skulle behövas var isolering i väggarna, för lekstugan hade bara ytterpanel, en lucka för hönsen för att gå in och ut på gården, spån på golvet, viss inredning som reden och sovpinnar samt en inhägnad av hönsnät.

Vi återanvände också den här gången material så långt vi kunde, men fick i alla fall köpa bl.a. ekovilla (isoleringsmaterial som görs av återanvända dagstidningar), några m2 väggpanel och en del hönsnät och finmaskigare minknät. Material vi hittade i förråden var bl.a. över 10 m2 vägg- och takpanel, 2*2 tums stolpar för inhägnaden med mera, fågelnät för inhägnadens tak, en del hönsnät, brädor som använts som betongform, samt fanerskivor.

Så tömde vi lekstugan och sopade golvet. Det här var i maj 2015. Nästa del handlar designen och de allra första faserna i själva byggandet.

torsdag 27 augusti 2015

Ordning i kaoset - del 1

När jag ska börja med något nytt tar det ibland liksom lite emot, och så börjar jag städa mitt arbetsbord och mina material i stället. Nå - det kanske är all orsak att städa - så här såg utgångsläget nämligen ut.



Jag har jobbat ungefär en hel arbetsdag på att få ordning, även om det bara är ett halvår sedan jag senast gick igenom saker och satte in i mappar. Nu har jag gått lite djupare - har hittat urgammalt material i en låda som jag gått igenom. Bl.a. barns vårdbeslut från år 2002, powerpoints om webbkommunikation från år 1999, recepthäften som delats ut gratis och som innehåller både mjöl och konstgjord grädde, utskrifter av barnskötararbetsansökningar från år 2004. Så en ca 25 cm hög pappershög forslas inom kort till ett pappersinsamlingskärl.

En av utmaningarna har varit att jag haft material i tre olika rum. För att mitt arbetsbord är mitt i vår sal, och jag inte har så mycket lagringsutrymme där, och för att mitt behandlingsställe är i samband med stora flickans rum i övre våningen, och för att min bokhylla är i sovrummet. Dessutom hade några av mina fackböcker tappat bort sig till bokhyllan på glasverandan. Nu har jag organiserat om så att de flesta böckerna är i min bokhylla, de böcker jag kan behöva oftare är invid skrivbordet på stegen, inget är på verandan, och bara arkiverat material är i behandlingsrummet på övre våningen.

Och så de eviga papplådorna med CocoVi-produkter under bordet ... försöker ersätta dem med ett litet lågt skåp, som faktiskt stod tomt, som jag hittade uppe i mitt hörn i behandlingsrummet. Jag behöver ju dessa produkter fyra gånger varje månad, för så ofta jobbar jag på Ruohonjuuri, så de måste vara nära till hands.

Än är inte arbetet klart. Så här ser det ut nu.



Bordsytan syns redan! Fortsätter ikväll eller imorgon ...

tisdag 25 augusti 2015

Hönsvakten

Här sitter jag på min kompostbänk i trädgården och vaktar mina hönor som går fritt, och det är kanske den sista sommardagen. Efter en otroligt fin augustimånad ska det bli regn imorgon, sägs det.



Hönor är världens gulligaste, visste ni det! Just nu cirklar de runt mig - de vet att de snart ska få mat. Varje eftermiddag vid 3-4-tiden ger jag dem hemlagad sörpa där jag idag har bl.a. speltmanna, polenta, ärtprotein, lite överbliven gräddfil och kokta squaschrester.

Sedan jag senast bloggade, för bara sex dagar sedan, har det faktiskt hänt en del. Jag har bytt mentor. I utbildningen inom yrkesexamen för företagare ingår ett mentorskap. Min första mentor var nog riktigt bra, men jag insåg att jag behöver någon som är mer modig och lite mer galen än den trygga person jag först hade, så jag har bytt. Jag har än så länge bara talat med henne i telefon - jag kan berätta mer ifall det passar henne sedan när vi hunnit träffas. Vi ska träffas en gång i månaden.

Jag har också skrivit två recept på min finska blogg www.tosiruoka.fi - efter en paus på flera år. Och bra recept är det också!

Och jag hade min redan sjätte keikka upp till Rovaniemi i lördags, där jag föreläser för blivande kostcoachar på Santasport, idrottsläroverket i Rovaniemi. Första gången var år 2011. Det är ett supertrevligt jobb. De senaste fem gångerna har jag förutom en tre timmar lång föreläsning handlett övningar i kostrådgivning, så det blir en tung men givande dag.

Och jag har varit på en arbetsintervju. Det är fråga om ett deltidsjobb, ca en dag i veckan. Jag har inte ännu bestämt mig eller fått jobbet för den delen, så eventuellt mer om det senare!

Ikväll blir det föräldramöte på Mattliden, där mina två äldsta flickor nu båda går på IB-linjen, det internationella programmet. Ska bli kul att vara där bara som förälder, och så klart att träffa gamla kolleger och andra föräldrar.

onsdag 19 augusti 2015

Företagare på heltid

Det blir strax fem år sedan jag grundade mitt företag Tosiruoka - Riktig mat. Och fem och ett halvt år sedan mitt beslut att byta yrke. Nu i augusti har jag tagit nästa steg ut i det okända - jag är för första gången företagare på heltid, både officiellt och enligt tidsanvändning.

De två första åren som företagare arbetade jag deltid på mitt dåvarande jobb som ingenjör. De tre följande åren har jag jobbat deltid som lärare - först ett år med huslig ekonomi och hälsokunskap i högstadiet, sedan två år som hälsokunskapslärare i gymnasiet. Den fasen i mitt liv är nu också förbi. I våras påbörjade jag en 1,5-årig utbildning som leder till yrkesexamen för företagare, och inom ramen för den kommer jag att utveckla min verksamhet vidare, skapa nya produkter och planera för framtiden. Det är en spännande tid just nu! Att jobba som lärare var jätteintressant och givande, men det tar mycket energi att ständigt ha elever och deras intressen att tänka på. Nu har jag mer energi att satsa på företaget.

 
I sommar har vi i vår familj också tagit ett nytt stort steg mot självförsörjning, ekologiskt tänk och "landeliv" - vi har fått höns! Den här lekstugan som jag byggde för ungefär 10 år sedan åt mina då små barn har isolerats för vintern och omvandlats till ett hönshus. Där bor nu våra fem hönor Nemi, Milou, Olivia, Shakira och Elvira. De är så fina, jag kan inte tänka mig ett hönsfritt liv mer!
 
Jag kommer att börja blogga mer aktivt igen och publicera recept. Det är bara öppet ännu var jag ska göra det - blir det här eller på Tosiruoka-webbsidan. Och på vilket språk. Jag vill fortsätta blogga på svenska men också blogga en del på finska. Inom kort ska jag ha nån form av lösning på det.
 
Nej vilken ironi - jag märkte just att mitt senaste försök att börja blogga igen var på dagen ett år sedan! Vad är det med mig?? :) Får se om det går ett år igen... ;)