Recept-info

Här är lite fakta om mina recept här i bloggen.

Till allra först vill jag berätta att 95 % eller mer av recepten från och med juli 2010 är glutenfria. En liten del innehåller havre, råg och korn. Under perioden mars-juni 2010 bloggade jag även pasta, samt lite pizza och bröd, och någon enstaka klassisk rätt kan ha haft vetemjöl i sig, som t.ex. fläsksås. Efter det har jag eliminerat allt vete själv då jag konstaterade att jag inte tål vete. Så de flesta recept lämpar sig väl för celiakiker.

Tiden anger jag ofta med två olika minutantal, t.ex. "75/15". Det betyder att totaltiden är 75 minuter, och den tiden jag stått vid spisen (eller arbetsbänken) är 15 minuter. Om vi har varit flera som jobbat i köket så adderar jag ihop tiderna. Står det t.ex. "60/20", och min man och jag har båda stått och förberett maten, då har vi stått vid spisen t.ex. 10 minuter per man.

Alla mått är väldigt godtyckliga och även för övrigt lämnas det ganska mycket flexibilitet åt kocken. Om du vill ha mer noggranna anvisningar om något särskilt skede i receptet eller om du har nån annan fråga är det bara att skriva en kommentar i inlägget! Jag får en e-post-alert till min privata e-post för varje kommentar som publiceras, även i gamla inlägg, så jag besvarar alla frågor du ställer i kommentarerna!

Veckomeny: Det har efterfrågats om jag kunde publicera en veckomeny. Tyvärr kan jag inte göra det på förhand, då jag är ganska impulsiv i matlagningen och i allmänhet planerar maten endast 0-3 dagar framåt, och min man är likadan. Ofta bestämmer vi först i matbutiken klockan fem vad vi ska laga samma kväll. Men ett tips: En veckomeny i efterskott får du enkelt genom att välja etiketten mattips, som visar de 20 senaste matinläggen. Där ryms ungefär två veckors "mathistoria" oftast lagom in!

Snabbt: På etiketten snabbt hittar du recept som går att laga på högst 20 minuter.

LCHF: Etiketten LCHF betyder att mattipset lämpar sig för personer som äter lågkolhydratkost. Kolhydrathalten är inte nödvändigtvis alltid tillräckligt låg för alla LCHF:are, men för dem flesta.

Vege: Etiketten vege betyder vegetarisk, och närmare definierat laktovegetarisk, dvs med mjölkprodukter men utan ägg och fisk.

Billigt: Etiketten billigt innebär att råvarorna till en portion av maten har kostat högst ungefär en euro.

Och slutligen:
  • När det står grädde i beskrivningen avser jag uteslutande vanlig vispgrädde.
  • Peppar betyder svartpeppar, och absolut ur kvarn.
  • Smör betyder äkta smör - aldrig margarin. Har du t.ex. mjölkallergi, välj då kokos-, oliv- eller rypsolja.
  • Kokosolja betyder kallpressad kokosolja, som finns i hälsokostaffärer.
  • Alla råvaror ska ha en naturlig fetthalt - inga fettfattiga köttprodukter, lågfettsostar eller andra kalorireducerade produkter används.